Izvor: MozzartSport.com, 06.Dec.2021, 09:45

Milko Bjelica: Doha je raskopana – FIFA je naložila da se uklone svi nedostaci pred Mundijal

Naš košarkaš ističe da su stadioni završeni i da posebnu pažnju privlače demontažna fudbalska zdanja

U košarkaškoj ligi Katara Al Šamal je u jednoj od poslednjih utakmica dobio Al Ahli sa 85:82. Potom je juče savladao Katar Sport sa 82:71. Na tabeli Al Šamal zauzima poziciju broj dva sa učinkom od 5:1. Ako se pitate zašto pišemo o klubu iz Dohe ubrzo će vam biti jasno. Na pomenutim duelima naš košarkaš Milko Bjelica igrao je 40 odnosno 38 minuta, postigao >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << je 24, pa 16 poena uz po 11 skokova.

Da vas podsetimo Milko Bjelica (38 godina)je ponikao u Crvenoj zvezdi u kojoj je prošao kroz sve kategorije, od pionira do igrača u prvom timu. Za prvi tim crveno – belih nastupao je u periodu od 2001. do 2006. godine Najbolja sezona u Zvezdi bila mu je 2004/05. godina.

Karijeru je nastavio u nemačkom Braunšvajgu, da bi sledeću godinu proveo u dresu Kelna. Na tri godine se seli u litvanski klub Lijetuvos ritas, da bi nakon toga po dve sezone proveo u španskoj Baskoniji i turskom Efesu. Nakon toga, ostaje u Istambulu još godinu dana, ali u dresu Darušafake. Od 2016. godine po drugi put je u Crvenoj zvezdi. Bio je član reprezentacije Crne Gore i sa Sokolovima je igrao na Evropskim prvenstvima 2011. i 2013. godine. Pre nego što je zaigrao za klub iz Katara nastupao je za Saragosu, Tokio i Mornar.

Naravno, prvo pitanje za Milka bilo je usmereno ka fudbalskom Mundijalu koji se sledeće godine održava u Kataru.

„Radovi su još uvek u toku tako da su u saobraćajnom špicu ogromne gužve. Kada u obzir uzmete da se ovde ’divlje’ vozi, pa vreme između pet i šest predveče, prosto je umetnost doći iz tačke ’A’ u tačku ’B’. Šta je razlog? U Dohi, kada zimi pada kiša, u decembru i januaru, potoci i reke vode teku ulicama. Bukvalno su poplave na ulicama. Zbog toga FIFA je naložila da se sredi površinska kanalizacija pa je ceo grad raskopan, u haosu, zatvorene su mnoge ulice, stvaraju se čepovi u vožnji... Sa druge strane fudbalski stadioni su zavrešeni, jedna od trenutnih proba, kako sve funkcioniše, je takmičenje Arapski kup. Još jedna zanimljivost su demontažni stadioni koji će se po okončanju Mundijala rasklopiti i montirati po manje razvijenim afričkim zemljama“, referiše stanje oko Svetskog prvenstva 2022. godine Milko Bjelica.

Milko ukazuje na još jedan problem oko organizacije SP naredne godine.

„Poznato vam je da su alkohol i cigarete zabranjene u Kataru. Ne znam kako će se izboriti sa time jer ukoliko dođu navijači sa raznih strana sveta, koji su ’navučeni’ na čašu piva i po koju cigaretu, mere se po mom mišljenju moraju ublažiti“.

 Naravno, pod uslovom da se epidemija Korone okonča ili ublaži!

„Pre dva meseca ovde je bilo oko 40 dnevno zaraženih, ali je broj skočio na oko 150 inficiranih na dnevnom nivou. Takođe, u Kataru su svi vakcinisani, u restoran ili kafić ne možete da uđete ukoliko niste primili vakcinu. Potrebna je ažurirana kovid propusnica, a ukoliko neko spusti masku, recimo u tržnom centru, kazne su papreno velike, od 500 do 1.000 evra“.

 Bjelica nas informiše i koliko je za vreme pandemije teško je dobiti radnu dozvolu u Kataru.

„Prvo je potreban ugovor, pa analiza krvi i snimak pluća. Sa time se odlazi u policiju po radnu vizu, a kada neko želi da dovede i porodicu tu su tek problemi. Potrebno je da se rezerviše hotel da bi se pojurile avionske karte. Kada se rezerviše hotel, možda neće biti mesta u avionu i tako u krug. Život u Kataru je lep, ali ima mnogo stvari, u ovo vreme, koje ga narušavaju. Pored mene ima više ljudi sa naših prostora koji igraju košarku, čak i košarkaških reprezentativaca koji nemaju katarske pasoše, već se samo vode kao domaći igrači“.

 Na koji način je organizovana liga Katara i do kada se igraju utakmice iz prvog dela sezone.

„Sve ekipe igraju u Dohi, u jednoj dvorani. Treniramo, igramo utakmice u jednom centru, a nakon toga idemo u svoje stanove. Do kraja prvog dela imamo još tri meča, poslednji je sledećeg vikenda i dolazi pauza od mesec i po dana. Sigurno neću dolaziti kući jer su mere da se vratim u Dohu rigorozne. Sačekaću kraj sezone u martu, pa se vraćam u naše krajeve gde ću pokušati da nađem novi klub i završim sezonu jer ne želim da pravim veliku pauzu. Mislim da odigram još jednu takmičarsku godinu“.

Igrali ste u mnogo zemalja pa imate različita iskustva.

„Svuda mi je bilo lepo, ali svakako najbolje u Litvaniji i Španiji. Dve košarkaške države koje se razlikuju, u tom smislu, od ostalih zemalja gde sam igrao. U Litvaniji sam osvojio Evrokup što je uticalo na moju dalju karijeru. Svi trofeji, koje sam osvojio, dragi su mi na svoj način“.

Osećate se dobro, spremni ste da igrate i po 40 minuta.

„Super sam. Osećam da još mogu da igram po celu utakmicu. Mi imamo jedan od najboljih klubova u Kataru, sa najboljim sastavom, favoriti smo...Kada završim sa obavezama u Dohi, rekoh, potražiću još jedan klub da mi do jeseni ne bi bila velika pauza, a onda se nadam još jednoj sezoni u kojoj ću igrati veći deo meča, a ne po deset minuta“, konstatovao je Milko Bjelica.

 PIŠE: Đurđe Mečanin

[email protected]

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.