Ništa od čuda - Amerikanke zaustavile Srbiju u četvrtfinalu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2022, 06:44

Ništa od čuda - Amerikanke zaustavile Srbiju u četvrtfinalu

Košarkašice Srbije nisu uspele da pruže snažniji otpor selekciji Amerike koja je potvrdila ulogu favorita slavivši sa 88:55 (25:23, 25:10, 16:7, 22:15) u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Australiji. Podmlađeni sastav Marine Maljković uspeo je da pruži ravnopravan otpor suparnicama samo u prvom delu meča.

Košarkašice Srbije su odlično ušle u meč sa Amerikankama i pružale ravnopravan otpor sve do samog finiša prve četvrtine pa se učinilo da mogu prirediti svojevrsno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iznenađenje sa timom koji je na putuka osvajanju četvrte titule.

Ipak Amerikanke potom preuzimaju inicijativu, a naše mlade košarkašice posustaju pa u u poslednja četiri minuta prvog poluvremena nisu postigle ni koš i suparnice su praktićno prelomile meč.

Serijom 12:0 selekcija SAD je zatvorila poluvremene i na veliki odmor otišla sa 50:33.

U nastavku izabranice Marine Maljković nisu uspele da postignu pogodak čak pet minuta a Amerikanke su došle do ubedljive prednosti i praktično već dobile meč.

Amerikanke su potvrdile ulogu favorita za osvajanje četvrte titule svetskih prvaka, a podmlađeni tim Srbije je uspeo da ostvari lasman među osam najboljih ekipa na svetu.

Anderson je ponovo bila najbolja u našoj reprezentaciji. Ovoga puta je postigla 14 poena, uz sedam asistencija i pet skokova. Dvocifrena je bila još Jovana Nogić sa 11 poena i pet uhvaćenih lopti. Najbolju partiju na prvenstvu pružila je Mina Đorđević (osam poena), dok je dobar utisak sa devet poena i sedam skokova ostavila i Ivana Raca.

Amerikanke je predvodila Kelsi Plam sa 17 poena. Raspucala se kada je sve već bilo rešeno, s ozbirom da je u prvom poluvremenu postigla svega četiri poena. Uz nju su dvocifrene bile Adža Vilson sa 15 i Alisa Tomas sa 13 poena, ali i čak 14 skokova.

Selekcija SAD će u polufinalu igrati sa boljim iz duela Portorika i Kanade.

Marina Maljković posle eliminacije: Koliko god da nemaju talenta, znanja...

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković osvrnula se na nastup naše selekcije na Svetskom prvenstvu.

O toku je smena generacija, a plasman među osam najboljih, sa ovako mladim timom, sigurno jeste uspeh.

"Bila sam i ranije zadovoljna i srećna, ali ovo mi je leglo najiskrenije. Sve je išlo normalnim putem i pobede i porazi. Sve je prošlo kroz lepu energiju, logičan tok, bez ikakvih turbulencija. Osećam se dobro jer koliko god da nemaju u nekim momentima talenta, ali sada će one malo da se uobraze. Šalim se, to im nikada neće biti dozvoljeno. Koliko god da nisu imale nikakvog znanja i svega, uvek su me gurale svojim predanim radom i meni je to najvažnije. Kao i svojim ljudskim osobinama. Osećaj jedne ispunjenosti jer smo odradili najboljeg što smo mogli. Možemo mirno da spavamo", rekla je Maljkovićeva za "Sport Klub".

Za nekoliko meseci košarkašice će se opet okupiti.

"Verujem da hoće. Pratimo ih uvek, sada ćemo maksimalno da se uključimo... Priča nije završena. Moraju još mnogo da uče. Ne bi valjalo da one u svojim klubovima ne nastave sa ovim. Trudićemo se da imamo kvalitetan kontakt sa njima i da se ovaj lepi talas nastaviti. Da podsetim, formiran je novi stručni štab. Stalno se prave novi treneri kao i novi igrači. Skroz je krenula nova rekonstrukcija. Zadovoljna sam i sa tim. Treneri napreduju... Radili smo u lepom ambijentu, lepoj atmosferi", dodala je ona.

Da li je morala baš Amerika da nam "padne" u četvrtfinalu?

"Moralo je, baš je moralo. Ako treba da me zgazi, nek me zgazi Mercedes, a ne ’fića’. Malo šale... Tako je, moralo je da to bude poslednji test, poslednja škola. Sigurno ćemo igrati bolje protiv Amerike sledeći put",zaključila je Maljkovićeva.

"Borile smo se koliko smo mogle"

Košarkašica Srbije Ivana Raca kaže da joj je ovo Svetsko prvenstvo u Australiji veliko iskustvo.

Ona je bila nadomak dvocifrenog učinka, postigla je devet poena (3/11 iz igre, 2/2 bacanja), a uz to imala i sedak skokokova, po dve ukradene i izgubljene lopte, te jednu asistenciju.

"Veliko iskustvo. Borili smo se koliko smo mogli danas. Nismo ono što je Marina očekivala da uradimo. Igrali smo super prvu četvrtinu, ali morale smo da nastavimo i u ostalim četvrtinama da bismo se borili sa njima", rekla jeRacai dodala:

"Ovo je škola za mene. Iz svake utakmice sam nešto novo naučila. Imamo sada Evropsko, kvalifikacije..."

U reprezentaciji je trenutno smena generacija.

"Mlada smo ekipa, a imale smo veliku minutažu. Znamo se dugo godina, samo do sada nismo igrale protiv ovakve konkurencije", istakla je Raca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Košarkašice Srbije poražene od selekcije SAD

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Sep.2022

Košarkašice Srbije nisu uspjele da se plasiraju u polufinale Svjetskog prvenstva u Sidneju, pošto su u četvrtfinalu izgubile od Sjedinjenih Američkih Država 88:55 (25:23, 25:10, 16:7, 22:15).

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.