Đorđević: Medalja u Kini je cilj, ali i obaveza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2019, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Medalja u Kini je cilj, ali i obaveza

Košarkaši Srbije okupili su se danas u beogradskom hotelu "Kraun plaza" na startu priprema za Svetsko prvenstvo i poručili da će učiniti sve da se iz Kine vrate sa medaljom.

Selektor Aleksandar Đorđević pozdravio je reprezentativce i zahvalio se svima koji su se odazvali pozivu.

"Pozdrav svim reprezentativcima i veliki pozdrav velikom čoveku i reprezentativcu koji nije sa nama, a trebalo je da bude. To je Ognjen Kuzmić. Sve misli ovih momaka idu ka njemu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Želimo mu da što pre ozdravi i da se što pre vrati ekipi kojoj je mnogo dao i kojoj ce još mnogo dati", rekao je Đorđević na početku obraćanja u Kraun plazi.

On je istakao da je na Svetskom prvenstvu i cilj medalja, ali da će prvenstvo biti teško.

"Imamo dovoljno vremena, pripreme su isplanirane dosledno svemu što smo radili do sada. To nam je do sada uvek davalo rezultate. Samo se nadam da ce nas povrede zaobići ovaj put i da ćemo otići u Kinu u najjačem sastavu. I da pomenem, niko od ovih momaka ne beži od ambicije da se vrati sa medaljom. To je naš veliki cilj, ali i obaveza. Daćemo sve od sebe da se vratimo sa odličjem, ali prvenstvo je takmičarski zahtevno i ima mnogo reprezentacija koje su digle formu, koje su se podigle, timski i individualno. Čeka nas veliki posao", rekao je Đorđević i dodao:

"Mi smo grupa ljudi koja svesno ulazi u takmičarske rizike i želju za pobedama. To je ono što nas drži, što smo izgradili, čemu težimo i mislim da nikad nismo bili u ovakvom sastavu. Svih ovih godina je neko falio".

Đorđević je naveo da tim mora se fizički spremi za SP.

"Moramo da težimo fizičkoj spremnosti. Poslednjih par godina imamo u klupskoj evropskoj košarci i NBA ligi igrače koji su iskočili do određenog kvaliteta i sigurnosti. U tom smeru razmišljam da oformimo igru koja ce nam dati rezultate. Imamo jako zrelu ekipu, koja zna šta ih čeka, ekipu momaka koja ne beži od želje za pobedom i takmičenjem, a opet, to je grupa koja zna šta nas čeka i koliko je mnogo rada pred nama, uz poštovanje za svakog protivnika".

Đorđević o Kaliniću: Na meni je da donosim neke odluke...

Đorđević nije želeo da komentariše svoju odluku o skraćivanju šireg spisaka igrača za Svetsko prvenstvo u Kini.

"Na meni je težina tog zadatka da donesem neke odluke. Kada pogledam ovu ekipu ovde, mislim da smo izuzetno spremni, popunjeni na svim pozicijama. Mnogi igrači napravili su iskorak u karijerama i zato su pozvani", rekao je Đorđević.

Sa šireg spiska su otpali su Nemanja Nedović i Nikola Kalinić, za kojeg je selektor konkretno upitan zašto se ne nalazi među 18 igrača.

"Volim da pričam o onima koji su tu. Bila je to teška odluka, svi koji su bili i na jednom spisku dok sam ja selektor deo su ove grupe momaka i u svakoj sledećoj akciji moraju da budu spremni i da odgovore. Ovakva je bila moja odluka, u skladu sa mojom vizijom ekipe i protivnika protiv kojih ćemo igrati", zaključio je Đorđević.

Kapiten Miloš Teodosić rekao je da će za medalju konkurisati osam do 10 reprezentacija, među kojima je i Srbija.

"Ne bežimo od odgovornosti, već baš ljudima koji misle da smo već u finalu želimo da stavimo do znanja da u to finale neće tako lako doći. Bilo koja osvojena medalja na ovom Svetskom prvenstvu je jako veliki uspeh", rekao je Teodosić.

Zamenik kapiten Milan Mačvan rekao je da se dobro oseća i da zahvalan što je dobio poziv.

"Koristim priliku da zahvalim na pozivu. Ovaj poziv nisam zaslužio jer nisam igrao godinu dana. Činjenica je da ce meni saigrači i treneri više pomoći nego ja njima. To je moj kratak odgovor. Osećam se dobro, zdrav sam, treniram dobro duži vremenski period, ali nedostaje mi timska košarka", rekao je Mačvan.

Simonović: Funkcionišemo kao porodica, to je naša prednost

Košarkaški reprezentativac Srbije Marko Simonović rekao je da igrači sa nestrpljenjem čekaju početak priprema.

"Svu smo motivisani, puni elana i želje za dokazivanjem i pobedom. Tako smo se uvek postavljali, tako će biti i sada. Što se nas tiče, mi i danas možemo da počnemo da treniramo", rekao je Simonović.

Srbija će na SP igrati u grupi D sa reprezentacijama Italije, Angole i Filipina.

"Biće jako teško, kao što su rekli i selektor i Teodosić. Ima mnogo reprezentacija koje pretenduju za sam vrh. To je dodatni izazov za nas, daćemo sve od sebe i nadam se da ćemo uz malo sreće da napravimo sjajan rezultat", rekao je Simonović, koji je govorio i o tome šta će biti najveći adut Srbije na SP.

"Uz kvalitet koji imamo, tu su i zajedništvo i atmosfera. Funkcionišemo kao porodica već godinama unazad i to je naša velika prednost u odnosu na druge ekipe".

Simonoviću je pre nekoliko dana ostao bez kluba, pošto nije nastavio saradnju sa Zenitom nakon isteka ugovora, a pojavila se informacija da bi krilni košarkaš mogao da nastavi karijeru u novoformiranom klubu Olimpija Cedevita.

"Videćemo, videćemo", kratko je prokomentarisao Simonović.

Na okupljanju reprezentacije pojavilo se 17 igrača, među kojima nije bilo Nikole Jokića, dok je umesto Ognjen Kuzmića pozvan Nikola Jovanović.

Reprezentacija Srbije 21. jula putuje na bazične pripreme na Kopaonik gde će ostati do 4. avgusta i utakmice protiv Borca u Čačku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.