Istorija! Srpkinje u borbi za svetski tron!

Izvor: N1 televizija, 19.Okt.2018, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorija! Srpkinje u borbi za svetski tron!

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije prvi put u istoriji igraće u finalu Svetskog prvenstva, pošto je u polufinalu tog takmičenja savladala Holandiju sa 3:1 u setovima.

Srpkinje su u reprizi finala Evropskog šampionata iz 2017. godine savladale Holanđanke po setovima 25:22, 26:28, 25:19, 25:23 i priliku da objedine evropsku i svetsku titulu imaće protiv pobednika duela između Kine i Italije.

Najzaslužnija za istorijski uspeh srpskog tima bila je maestralna >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Tijana Bošković koja je meč završila sa 29 poena. Nju je pratila Brankica Mihajlović sa 23, dok je Milena Rašić imala 12.

U redovima Holandije, Lonek Slujtens je bila najefikasnija sa 24 poena dok je Ane Buijs imala 15.

Velika borba je viđena u Jokohami, Holanđanke su prikazale izuzetno dobru igru, ali su Boškovićeva i Mihajlovićeva bile nerešiva enigma u odlučujućim momentima.

Srbija je prvu osetniju prednost u meču stekla sredinom prvog seta, posle sjajnog smeča i asa Boškovićeve rezultat je bio 14:10. To je, ispostavilo se, bila nedostižna razlika za Holanđanke, koje su do kraja seta najbliže prišle na dva poena, pa su Srpkinje ubrzo povele u setovima.

Terzićeva ekipa je i u drugom kontrolisala igru sve do samog finiša, imala prednost 20:16, ali je onda Holandija napravila veliku seriju i preko Slutjes preokrenula na 23:21. Set se u nastavku rešavao na razliku, Srpkinje su imale prvu set loptu, ali su Holanđanke ponovo okrenule i poravnale u setovima.

U dobrom ritmu Holandija je nastavila i treći set i uz novu seriju (5:0) otišla na 9:5. Ipak, kako je vreme odmicalo tako je Srbija bila sve sigurnija, Booškvićevoj i Mihajlovićevoj se priključila Stefana Veljković za potpuni povratak u meč - 13:12.

U nastavku se igralo poen za poenom, da bi Srbija posle drugog tehničkog tajm-auta zaigrala bolje otišla na 20:17 i u finišu rutinski rešila set.

Srbija je bolje otvorila četvrti set, stekla prednost 8:3, ali su se Holanđanke serijom vratile na 8:8. U nastavku su Srpkinje ponovo uspele da se odlepe na 18.14, međutim, uporna Holandija se ponovo vratila i poravnala.

U samom finišu je, ipak, presudila hladnija glava Terzićeve ekipe. Posle smeča Boškovićeve i  greške Slujtes rezultat je bio 23:21, a ubrzo je prvu meč loptu iskoristila Brankica Mihajlović sjajnom realizacijom iz kontre za veliki trijumf.

TOK MEČA

Holandiji je ovo prvo istorijsko učešće u polufinalu Svetskog prvenstva, dok Srbija želi da popravi utisak sa Prvenstva u Italiji kada nije stigla do Fanjal siksa. Najveći uspeh Srbije na planetarnim šampionatima je treće mesto iz Japana 2006. godine.

Srbija sa Tijanom Bošković važi možda i za glavnog favorita na Svetskom prvenstvu, a ovo bi mogao da bude i veliki okršaj nje i korektorke Holandije Loneke Slutjes koja je bila odlična u tuelus a Sjedinjenim Državama.

Srbija i Holandija su već igrale na ovom Svetskom prvenstvu i to u drugoj fazi kada je Holandija slavila 3:0. Srbiji tada trijumf nije bio značajan jer je već obezbeđen prolaz na Fajnal siks pa se odmarala Tijana Bošković.

Dešavanja sa utakmice iz Jokohame možete da pratite i ovde.

Prvi set:

Do prvog tehničkog tajm-auta je uglavnom bila ujednačena borba, a Srbija je prvi put napravila dva poena viška upravo kada se otišlo na odmor. Srbija je držala dva poena, a pri rezultatu 12:10 aktuelne olimpijske vicešampionke prave dva poena. Jedan je zaradila Tijana Bošković, a zatim je as servirala Brankica Mihajlović. Holandija nikako ne uspeva da napravi brejk poen i Srbija konstantno ima četiri poena viška. Srbija je do kraja seta održavala tu prednost i dobila prvi set 25:22.

Tijana Bošković ima osam poena posle prvog seta, a Loneke Slutjes šest.

Drugi set:

Srbija je i drugi set dobro počela. Napad Bjake Buše i blok Milene Rašić doneo je vođstvo Srbiji 7:4. Ipak tada dolazi na servis Balkenštajn Grothujs koja je vezala četiri poena, pa Holanđanke vode na tehničkom tajm-autu 8:7. Do narednog tehničkog tajm-auta Srbija međutim uspeva da napravi dva poena viška, da bi kuvanjem Brankice Mihajlović Srija došla do 18:15. Ane Pals je zatim došla na servis i napravila je seriju 4:0. Tako su Holanđanke došle do izjendačenja na 20:20. Holanđanke su uspele da dođu do dva asa i to preko Žulijet Lohuis pa je bilo 24:21. Srbija zatim uspeva da dođe do izjednačenja napadima Tijane Bošković.

Holandija nije iskoristila četiri set lopte, da bi Stefana Veljković blokom donela prvu za Srbiju. Opet je Srbija imala problema na prijemu i Holanđanke uspevaju da dobiju set 28:26.

Boškovićeva i Mihajlovićeva su najefikasnije kod Srbije sa 11 odnosno 10 poena, dok kod Holandije Ane Buijs ima devet poena.

Treći set:

U trećem setu su Holanđanke mnogo bolje počele i imaju mnogo više samopouzdanja. Holandija je imala vođstvo 8:5 na tehničkom tajm-autu, a na 9:5 je Zoran Terzić morao da traži trenerski tajm-aut.  Srbija uspeva da se probudi i preokrene rezultat uz blok Stefane Veljković, napade Brankice Mihajlović i Tijane Bošković. Rezultat je bio 13:12.

U nastavku se igralo poen za poenom, da bi Srbija posle drugog tehničkog tajm-auta zaigrala bolje i najpre asom Mihajlovićeve i dobrim snalažanjem na mreži Buše povela 18:16, da bi ubrzo iz kontri preko Boškovićeve otišla na plus 3 - 20:17.

Srpkinje su nastavile sa sjajnom igrom u polju i preko raspoložene Boškovićeve stekle pet poena prednosti - 23:18, a posle bloka Ognjenovićeve srpske odbojkašice su stigle do set lopte. Nju su ubzro i iskoristile posle sjajne paralele Boškovićeve, koja na ulasku u četvrti set ima 23 poena, za vođstvo u setovima 2:1 (25:19).

Četvrti set:

Dobro je srpska selekcija otvorila četvrti set. Holanđanke su, posle samo četiri greške u trećem setu, na startu ovog napravile tri, pa je Srbija ubrzo stekla osetniju prednost - 6:2. Tijana Bošković je nastavila sa sjajnom igrom u napadu, a sada su joj se priključile i Brankica Mihajlović i Milena Rašić.

Na prvom tehničkom tajm-autu, ekipa Zorana Terzića ima prednost 8:3.

U nastavku je Srbija imala velikih problema na prijemu i uz nekoliko grešaka u napadu, Holanđanke su napravile seriju 5:0 i došle do poravnanja 8:8. Prvi poen za Srpkinje posle dužeg vremenskog perioda osvojila je Buša lukavim potezom na mreži.

Kako je Terzićeva ekipa poboljšala prijm, tako je ponovo uspela da se odlepi. Posle bloka Mihajlovićeve rezultat je bio 15:12.

U dobrom ritmu se igralo i u narednim minutima. Holanđanke se nisu predavale, ali je Srbija pronalazila rešenje u napadu. Posle smeča u aut Slutjes, Srbija je povela sa 23:21. Priliku za prvu set loptu propustila je Tijana Bošković, koju je zaustavio trojni blok - 23:23, ali je ubrzo Brankica Mihajlović kuvanjem vratila prednost Srpkinjama - 24:23. Prvu set loptu iskoristila je Mihajlovićeva realizacijom iz kontre!
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.