Infantino odložio odluku o broju ekipa na Mundijalu u Kataru

Izvor: B92, 01.Mar.2019, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Infantino odložio odluku o broju ekipa na Mundijalu u Kataru

Predsednik FIFA Đani Infantino nagovestio je da njegov plan da se Svetsko prvenstvo u Kataru proširi sa 32 na 48 ekipe neće biti završen na sastanku u Majamiju.

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino nagovestio je danas da njegov plan da se Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru proširi sa 32 na 48 ekipe neće biti završen na sastanku svetske kuće fudbala u aprilu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Majamiju, ostavljajući ga za junski rok.

Plan da se doda još 16 reprezentacija za Mundijal 2022. godine, podrazumevalo bi da Katar sa nekom susednom zemljom podeli domaćinstvo. Ali, Bahrein, Saudijska Arabija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli su odnose sa Katarom 2017. i zbog tog političkog spora zabranjeni su letovi između Dohe i tih zemalja.

"Bilo bi veoma teško organizovati turnir samo u Kataru zbog geografskih razloga... A geopolitička situacija je složena... Moramo da odlučimo do juna ove godine, pošto kvalifikacije počinju na jesen", rekao je Infantino na samitu FIFA u Rimu.

Katar je 2010. godine izabran za domaćina turnira 32 ekipe i izgradio je samo osam stadiona. Turnir od 48 reprezentacija planiran je za Svetsko prvenstvo 2026. godine, čiji će domaćini biti SAD, Kanada i Meksiko, ali Infantino želi što pre promenu formata i da doda još 16 ekipa za prvi Mundijal na Bliskom istoku.

"Ako je to moguće, ja sam srećan. Ako nisam srećan, ja sam uvek optimističan", naveo je Infantino.

Posle sastanka u Majamiju, naredno okupljanje čelnika FIFA zakazano je za jun u Parizu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.