Hrvatska, Odbor za ljudska prava osudio Šimunića

Izvor: RTS, 27.Nov.2013, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska, Odbor za ljudska prava osudio Šimunića

Istup hrvatskog fudbalera Josipa Šimunića, koji je pobedu i plasman na Svetsko prvenstvo proslavio ustaškom parolom "Za dom spremni", oštro je osudio i Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina hrvatskog Sabora.

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina hrvatskog Sabora danas je oštro osudio istup hrvatskog fudbalskog reprezentativca Josipa Šimunića koji je pobedu reprezentacije nad Islandom u Zagrebu i plasman na Svetsko prvenstvo proslavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << skandiranjem ustaškog pokliča "Za dom spremni".

U zaključku Odbora osuđeno je svako iskazivanje netolerancije i ksenofobije na sportskim takmičenjima, posebno pozivanje na veličanje totalitarnih režima.

Upućen je poziv Hrvatskom fudbalskom savezu da preuzme odgovornost za propuste na utakmici Hrvatska-Island, ali i da zaštiti ugled hrvatske reprezentacije na gostovanjima u inostranstvu od neprihvatljivih skandiranja, ali i od izvrgavanja ruglu državnih simbola.

Igrač zagrebačkog Dinama Josip Šimunić nedavno je pobedu fudbalske reprezentacije nad Islandom u Zagrebu proslavio skandiranjem ustaškog pokliča "Za dom spremni".

Njegov istup osudile su domaća i međunarodna javnost, a zagrebačko državno tužilaštvo podiglo je prekšajni nalog zbog raspirivanja rasne mržnje i kaznilo ga maksimalnom novčanom kaznom od 25.000 kuna (3.250 evra).

Ubrzo je, međutim, usledila podrška Šimuniću i to od dela navijača splitskog Hajduka koji su tokom utakmice između Hajduka i Osijeka u Splitu skandirali ustaške parole "Za dom spremni" i "Ajmo ustaše".

Na interent portalu udruženje klubova Prve hrvatske fudbalske lige danas je objavljeno da je zbog neprimerenog navijanja disciplinski sudija Prve hrvatske lige Krešimir Vlajčević pokrenuo postupak protiv Hajduka, kao organizatora utakmice.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Odbor za ljudska prava osudio Šimunića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Nov.2013

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina hrvatskog Sabora u sredu je oštro osudio istup hrvatskog fudbalskog reprezentativca Josipa Šimunića koji je pobedu reprezentacije nad Islandom u Zagrebu i plasman na Svetsko prvenstvo proslavio skandiranjem ustaškog pokliča "Za dom spremni". U...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.