Hrvati za Mundobasket moraju da pobede Dončića

Izvor: B92, 01.Mar.2022, 18:21

Hrvati za Mundobasket moraju da pobede Dončića

Da bi se plasirali na Svetsko prvenstvo, košarkaši Hrvatske morju u poslednjem FIBA kvalifikacionom "prozoru" da savladaju Slovence sa Lukom Dončićem i Fince.

Hrvatska se iščupala u Norčepingu, iako je bila na rubu ponora i na kraju utakmice i na kraju prvog produžetka.

Selektor Damir Mulaomerović povukao je bitne poteze na poluvremenu, snizio je petorku, u igru postavio okretnog Karla Matkovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a loptu dao u ruke plejmejkeru iz svog kluba Cedevite Junior – Goranu Filipoviću (29p, 5sk, 4as).

Tandem mu je poverenje vratio s kamatom. Švedska je pala i to sa željenih sedam razlike koliko je Hrvatskoj trebalo da bude ispred Šveđana kada se zatvori krug.



"Mi smo od drugog poluvremenu potpuno promenili pristup i vrlo sam ponosan na način na koji smo dobili na činjenicu da smo uspeli slaviti sa sedam poena viška, što smo i tražili. Borili smo za svaku loptu, posebno nakon prvog dela u kojem nismo bili dobri, agresivni"
, rekao je Mulaomerović nakon utakmice, pa onda i istakao glavne junake.



"Matković je odigrao svoju najbolju utakmicu, barem od onih koju sam ga ja gledao, a Filipović je odigrao na način na koji dugo plejmejker za Hrvatsku nije odigrao, možda 15, 20 godina. Ali tu su i ostali, Ramljak s odbranom, tu je bio Šakić s nekoliko važnih poena, to je bila timska pobeda. I ako ćemo se boriti ovako, mi imamo dobre šanse da prođemo dalje"
.

Jasno da je selektor na poluvremenu iskazao svoje nezadovoljstvo, Mulaomerović je i kao igrač bio temperamentan.



"Bio sam ljut, veoma ljut i bilo je mnogo galame. Rekao sam igračima da nije problem izgubiti, ali ne na ovaj način, bez borbe. Izgledali su, posebno neki igrači, kao da se ne žele boriti, Onda smo počeli izgledati drugačije. I da smo izgubili uz ovakvu igru iz drugog dela, ja s tim ne bih imao problema. A onda stigne i nagrada s nekim ludim šutem, ali zato je košarka to što je čini tako lepim sportom"
.

Šta sada Hrvatskoj treba ako želi da izbori SP? Sledeći mečevi su krajem juna i početkom jula, kad Hrvatsku dočekuju Slovenci u Ljubljani te Finci kod kuće.

Dve pobede su nužnost, a za te dve utakmice Hrvatska će na raspolaganju imati sve igrače, i one iz NBA lige i one iz Evrolige.

Doduše, imaće i Slovenija Luku Dončića, a kojoj očito treba svaka pomoć budući da je dva puta u tri dana izgubila od Finaca.

Hrvatskoj bi dve pobede trebalo da budu dovoljne da uhvati drugi krug kvalifikacija u kojem se Grupa C ukršta sa Grupom D u kojoj je poredak sledeći: Nemačka, Izrael, Estonija, Poljska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.