Izvor: RTS, 27.Jan.2023, 23:45

Francuska rutinski savladala Švedsku, ništa od reprize finala od pre dve godine

Rukometaši Francuske savladali su ekipu Švedske 31:26 u polufinalu Svetskog prvenstva i zakazali finalni meč protiv Danske koja je ranije savladala tim Španije.
Francuska je drugi finalista, a utakmicu za zlatnu medalju na Svetskom rukometnom prvenstvu igraće protiv Danske koja je trijumfovala nad Španijom, 26:23. 

Utakmica između Francuske i domaćina turnira reprezentacije Švedske počela je ujednačenom i opreznom igrom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oba tima.
Švedska i Francuska igrale su treći put u tri godine u polufinalima velikih međunarodnih turnira.
Prvo su bili rivali na Svetskom prvenstvu u Egiptu 2021, a zatim i na Evropskom turniru 2022. godine. Za razliku od prethodna dva puta, Švedska sada nije uspela da savlada Francusku.
Trofej svetskog prvaka kao domaćin turnira sveta u rukometu, Švedska je osvojila samo jednom - 1954. godine. 
Francuska je na ovom meču igrala disciplinovaniju odbranu za razliku od protivnika koji je češće pravio faulove nakon kojih su dosuđivani sedmerci.
U prvih 30 minuta igre, Francuska je imala četiri sedmerca i sve prilike za lake golove je iskoristila, a u prvom poluvremenu dosuđena su po dva isključenja u redovima obeju selekcija.
Francuska je u ranoj fazi utakmice napravila seriju od tri gola čime je stekla neophodnu prednost za rastrećeniju igru, reprezentativci Švedske morali su konstantno da smanjuju rezultatsku razliku.
Prvu veću prednost Francuska je napravila pri rezultatu 6:3, a zatim serijom od četiri gola i 14:9.
Na kraju prvog poluvremena rezultat je bio 16:12 u korist „trikolora".
U nastavku igra je bila egal, bez većih oscilacija u napadu, ali i odbrani na obe strane.
Francuska je održavala prednost, dok se u timu Švedske osetio nedostatak jednog od najboljih rukometaša sveta, Džima Gotfridsona.
On je polomio prst leve ruke na meču protiv Egipta u četvrtfinalu turnira i nije mogao da nastupa za nacionalnu selekciju.
Švedska je ovim porazom propustila priliku da zaigra u finalu turnira čiji je domaćin nakon 69 godina. 
Luk Fabregas bio je najefikasniji igrač utakmice sa šest pogodaka, dok je Erik Johanson postigao pet golova za selekciju Švedske. 

Finalni meč između Danske i Francuske igra se u nedelju u Stokholmu, 29. januara.
Duel između Francuske i Danske biće drugi susret ovih reprezentacija u finalima šampionata sveta u rukometu.
Nemačka je ranije posle produžetaka pobedila Egipat sa 35:34 i plasirala se u doigravanje za petu poziciju, dok je Norveška slavila protiv Mađarske sa 33:25 i obezbedila šansu da se bori za sedmu poziciju. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.