Izvor: RTS, 22.Jun.2021, 12:19

Dan kada je Maradona očarao svet i razbesneo Engleze - 35 godina od "Božje ruke" i "gola veka"

Na današnji dan pre 35 godina - 22. juna 1986, Dijego Maradona je postigao dva najznačajnija gola u istoriji svetskih prvenstava.
Danas se navršava 35 godina od legendarnog meča Argentine i Engleske u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Meksiku, kada je Argentina osvojila svoju drugu titulu šampiona sveta.

Argentinci su meč sa Englezima dočekali kao priliku za osvetu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za poniženje pretrpljeno četiri godine ranije, kada je Velika Britanija nanela težak poraz argentinskoj vojsci u ratu za Malvine (Foklandska ostrva).
Neponovljivi Dijego Maradona postigao je dva gola za Argentinu i ne sluteći da će se o njima govoriti decenijama kasnije.  
Pobeda Argentine nad Engleskom sa 2:1 obeležena je Maradoninim golom, za koji mnogi i danas smatraju da je postignut rukom i da predstavlja jednu od najvećih nepravdi u istoriji fudbala.
U 51. minutu utakmice dogodio se trenutak koji je obeležio fudbal 20. veka.
Maradona je skočio i pokušao glavom da dođe do lopte, ali kada je shvatio da neće doći do nje, rukom je pogurao u mrežu.
Tunišanin Ali Benaser, glavni arbitar na meču, nije video ovaj detalj, pa je pokazao na centar.
Četiri minuta kasnije, Maradona je postigao još jedan gol, sada jedan od najlepših u istoriji fudbala.
"Zlatni dečak" je povukao loptu sa sredine terena, nanizao gotovo čitav protivnički tim, a onda smestio loptu u mrežu pred oko 115.000 gledalaca na stadionu Asteka u Meksiko Sitiju.

Argentina je potom u polufinalu savladala Belgiju (2:0), a onda u velikom finalu bila bolja od Zapadne Nemačke sa 3:2. 
Legendarni Maradona preminuo je u novembru prošle godine u 61. godini.  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

VIDEO: 35 godina od "Božje ruke" i "gola veka"

Izvor: Radio 021, 22.Jun.2021

Na današnji dan pre 35 godina - 22. juna 1986, Dijego Maradona je postigao dva najznačajnija gola u istoriji svetskih prvenstava.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.