Izvor: RTS, 04.Jul.2022, 09:49

Belgijanci zbog prekida tražili pobedu za "zelenim stolom", FIBA potvrdila nastavak meča

Košarkaška reprezentacija Srbije trebalo bi u ponedeljak uveče da nastavi utakmicu sa Belgijom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2023. godine. Srbija i Belgija započele su meč u nedelju uveče, ali je on prekinut i na kraju odložen zbog nestanka električne energije u hali "Čair". Nastavak utakmice zakazan je za 19 časova, a tok tog meča i kretanje rezultata pratite na našem sajtu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Orlovi" su dočekali Belgijance u odlučujućoj utakmici za plasman u drugu fazu kvalifikacija za Mundobasket, ali je ona prekinuta već u prvoj četvrtini, pri rezultatu 3:6.

Nemanja Bjelica trebalo je da izvede dva slobodna bacanja, kada je u "Čairu" nestalo struje – iskočila je sklopka koja se pregrejala zbog preopterećenosti električnog sistema.
Pauza je trajala više od sat vremena, čelnici Košarkaškog saveza Srbije pokušavali su sve da učine da bi duel bio nastavljen, "restartovan" je čitav sistem pre nego što je doneta konačna odluka da okršaj bude odložen za ponedeljak.
Publika, koja je do poslednjeg mesta ispunila tribine, u jednom trenutku pokušala je da mobilnim telefonima osvetli parket kako bi gledala svoje heroje.
Osim toga, klima u dvorani je prestala da funkcioniše i uslovi na terenu nisu bili bezbedni za igrače.
U međuvremenu je stigla struja u niškoj hali, ali reflektori i semafor nisu radili na potrebnom nivou, te je jedina opcija bila prekid.

Nedugo pošto je zvanični spiker saopštio da će Srbija i Belgija ponovo na parket u ponedeljak, srpski mediji počeli su da dele informacije da gosti odbijaju da igraju ponovljeni susret. Stigla je i potvrda da Košarkaški savez Belgije zahteva pobedu za "zelenim stolom" službenim rezultatom 20:0.
Potom su i iz KSS-a nagovestili da bi u slučaju da Belgijanci ne zaigraju u nastavku pobeda mogla da bude registrovana istim rezultatom u korist "orlova".
Belgijski mediji pisali su o potencijalnom trijumfu njihovog nacionalnog tima, dok su neki podsetili da bi navodno, prema pravilima FIBA, domaćin trebalo da ima 30 minuta da otkloni tehničke probleme. U suprotnom, doživeće poraz za "zelenim stolom".
"Šta je sa poštovanjem pravila? Zar nije isto za sve, 'male' ili 'velike' nacije? Tako da, naravno, pobeda za 'zelenim stolom' nije nešto najslavnije, ali ako se ne poštuju propisi, to otvara vrata za sve ekscese", piše portal Last Hour.
Međutim, sve dileme su otklonjene kada je Svetska košarkaška federacija izdala saopštenje na zvaničnom portalu.

"Utakmica grupe A Evropskih kvalifikacija za FIBA Svetsko prvenstvo 2023. godine između Srbije i Belgije, u nedelju, 3. jula, u Nišu, prekinuta je zbog tehničkih problema koji imaju veze sa strujom u objektu. Utakmica će biti nastavljena u hali 'Čair' u ponedeljak, 4. jula, od 19 časova po lokalnom vremenu, od 7.54 u prvoj četvrtini, pri rezultatu 6:3 u korist Belgije", saopštila je FIBA.
KSS je potvrdio da će ulaznice od nedelje važiti za utakmicu u ponedeljak.
Utakmica u Nišu važna je za obe selekcije jer se bodovi iz prve faze kvalifikacija prenose u drugu, gde će se Srbiji, Belgiji i Letoniji iz grupe A priključiti Grčka, Turska i Velika Britanija.
Grčka i Letonija su prenele po sedam bodova, Turska šest i velika Britanija pet. Ukoliko "orlovi" slave u ponedeljak, imaće šest, a Belgija pet bodova.
Druga runda kvalifikacija počinje u avgustu, a najbolje tri reprezentacije će obezbediti mesto na šampionatu sveta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Belgija savladala Srbiju u Nišu

Izvor: RTS, 04.Jul.2022

. Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je u Nišu od Belgije 74:73, u poslednjem meču druge faze kvalifikacija za Mundobasket 2023. godine.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.