Vukosavljević: Sveti Sava, Vuk i Njegoš stožerne ličnosti srpske kulture

Izvor: RTS, 18.Sep.2019, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević: Sveti Sava, Vuk i Njegoš stožerne ličnosti srpske kulture

U svečanoj sali Udruženja književnika Srbije, u okviru 56. Međunarodnih susreta pisaca, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i predsednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović otkrili su bareljefe u bronzi sa likovima Svetog Save, Vuka Karadžića i Petra Petrovića Njegoša.
Ministar je naglasio da su bareljefima predstavljene tri stožerne ličnosti srpske kulture.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />"Sveti Sava, Vuk Karadžić i Petar Petrović Njegoš predstavljaju našu kreativnu snagu. Ne samo što su svojim radom preneli genetski materijal svojih prethodnika već su bili i stvaralački faktor srpske kulture i tradicije", kazao je Vukosavljević i dodao da je Sveti Sava bio borac za samostalnost srpske crkve koja leži u temelju našeg identiteta, današnjeg i verujem trajnog postojanja.
Ministar je naveo da je Vukovo uzimanje narodnog jezika za standardni kulturni obrazac bio iskorak u objedinjavanju našeg sveta na čitavom srpskom kulturnom prostoru, saopžtilo je resorno Ministrstvo.
"Taj raskošni, pedantni narodni jezik stvorio je platformu za veliku književnost 19, 20. i 21. veka, kao i za formiranje našeg identiteta. Njegoševo delo bilo je i biće izvor suštinskih saznanja o duši i istorijskoj sudbini ovog naroda", rekao je Vukosavljević.
Zaključio je da postavljanje ovih triju ličnosti u zajednički koncept otkriva duboku simboliku onoga što čini srpsku kulturu. On je istakao da plamen srpske kulture i tradicije mora da nastavi život u vekovima posle nas i čestitao Udruženju književnika Srbije što istrajava u očuvanju te ideje.
Prisutnima su se obratili i Milovan Vitezović, književnik Miloje Popović Kavaja, autor bareljefa Mirko Mrkić Ostroški. Poseban pečat dao je Boško Vujačić, prvak srpskih gusala.
Ove godine, Međunarodni susreti pisaca održavaju se od 19. do 23. septembra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.