Vesti u Švajcarskoj: Svetosavci zaigrali na Danu nacija

Izvor: Vesti-online.com, 14.Sep.2017, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vesti" u Švajcarskoj: "Svetosavci" zaigrali na Danu nacija

Na kulturnoj manifestaciji Dan nacija, koja je prošlog vikenda održana u Cugu, među predstavnicima više od 30 naroda koji žive u ovom delu Švajcarske, učešće je uzeo i srpski klub "Sveti Sava" iz Cuga.

Imali su svoj štand na kojem su prikazali srpsku kuhinju i nacionalna pića, a kulturno- umetničko društvo se predstavilo u dva navrata na bini: srednji ansambl koreografijom Igre iz Gruže i prvi ansambl Igrama iz Niša.

Iako je bilo hladno i kišovito >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vreme, pod šatorom našeg štanda je bilo mnogo gostiju, a među njima najviše Švajcaraca. Ova manifestacija na obali Cuškog jezera je trajala dugo, a tokom dana njome je prodefilovalo nekoliko hiljada ljudi.

- Veoma smo ponosni na naš folklor. Pred ovom divnom i brojnom publikom pokazali smo šta mi Srbi znamo i umemo. Ovom prilikom zahvaljujem se pre svega našoj deci, roditeljima i upravi koja je ceo dan radila za štandom - kaže Neša Šakota, potpredsednik "Svetog Save", rodom iz sela Kozica u Istočnoj Hercegovini.

- Negujemo sjajnu saradnju sa opštinom Cug i učestvujemo na svim kulturnim smotrama koje organizuju. Takođe, sarađujemo i sa drugim srpskim KUD-ovima u Švajcarskoj i gostujemo gde god nas pozovu. Tako već sada znamo da 2. decembra gostujemo kod naših vršnjaka "Nikole Tesle" u Lucernu a 9. decembra kod Homolja u Gosauu - kaže predsednik kluba Dragan Egerić.

Ovaj klub je osnovan 1974. godine u Cugu i u to vreme se zvao Jugoslovenski klub, a od 1988. godine dobija ime Srpski kulturni klub "Sveti Sava".

Folklorna sekcija je osnovana pre 35 godina, a 4. juna ove godine su imali veliku proslavu povodom tog jubileja. Ova sekcija broji oko 100 aktivnih igrača, podeljena u tri grupe: mali, srednji i prvi ansambl, a imaju još toliko pasivnih članova (roditelja).

Naučili su da igraju 10 koreografija, a poseduju nošnje vredne više od 30.000 franaka.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.