U Srbiji se obeležava Sveti Sava, školska slava

Izvor: B92, 27.Jan.2019, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji se obeležava Sveti Sava, školska slava

Beograd -- Škole u Srbiji obeležavaju danas školsku slavu Svetog Savu, u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitella i tvorca zakonodavstva.

Savindan je ujedno i slava mnogih porodica i institucija.

Praznik Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava 1840. godine, na predlog rektora Liceja iz Kragujevca Atanasija Nikolića i proslavljao se kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih komunističkih vlasti.

Posle skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poluvekovne zabrane, 1990. godine ponovo se vraća kao školska slava, prenosi RTS.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, samim tim i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Rođen je 1169. godine kao Rastko, najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje, a zamonašio se veoma mlad, oko 1192. godine, na Svetoj gori, u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon.

U Nikeji je 1219. od vizantijskog cara Teodora Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla izdejstvovao autokefalnost srpske crkve i srpsku arhiepiskopiju.

Umro je u Trnovu, u Bugarskoj, 25. januara 1236. godine, na povratku sa hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske misije za Bugarsku arhiepiskopiju. Prema zapisima iz tog vremena, glas o smrti Rastka Nemanjića stigao je u Srbiju 27. januara, pa se u SPC na taj dan služe liturgije.

Njegove mošti su iz Trnova prenete u Srbiju i sahranjene u manastiru Mileševi 6. maja 1237. godine. Tokom Banatskog ustanka, 1594. godine, veliki vezir Sinan paša naredio je da se mošti Svetog Save odnesu iz manastira Mileševe i spale u Beogradu, na Vračaru.

Današnja slava u školama biće obeležena sečenjem slavskog kolača i priredbama.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.