U Moskvi osveštan i ispraćen krst za Hram Svetog Save

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Moskvi osveštan i ispraćen krst za Hram Svetog Save

MOSKVA - Svečanim bogosluženjem i molitvom, u prisustvu vernika danas je u Podvorju Srpske pravoslavne crkve u Moskvi ispraćen krst, poklon Ruske pravoslavne crkve Hramu svetog Save u Beogradu.

Krst visine 3,60 metara od afričkog drveta izrađen je u gradu Kolomni i dorađen ornamentikom u Sofrinu, gde se pravi većina ruskih ikona.

U ime predstavnika srpskog naroda u Moskvi, na daru su zahvalili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ambasador Srbije u Rusiji Stanimir Vukićević i nastojatelj Podvorja SPC u Moskvi episkop moravički Antonije.

"Poklon Ruske pravoslavne crkve još jedna je potvrda brige i pomoći bratske crkve i ruskog naroda, u koje su se mnogo puta uverili Srbi koji žive i rade u Rusiji,", rekao je Vukićević, naglašavajući značaj jačanja duhovnih veza između dva naroda.

Episkop Antonije zahvalio je patrijarhu RPC Aleksiju Drugom i ruskoj crkvi, posebno ističući zalaganja ruskog patrijarha za zaštitu srpskog naroda i pravoslavnih svetinja na Kosovu. Episkop je istakao da je od posebne važnosti što će u najvećoj srpskoj crkvi biti postavljen krst koji su načinili predstavnici bratskog ruskog naroda.

Inicijativu za izradu krsta pokrenuo je najstariji ruski protojerej Serafim (91), u mladosti slikar, kojeg smatraju velikim stručnjakom za slikanje ikona i izradu krstova.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Iz Moskve na Vračar

Izvor: Večernje novosti, 06.Jul.2008

Poklon Ruske pravoslavne crkve hramu Svetog Save u nedelju ispraćen u Beograd. Krst visine 3,6 metara urađen od vrednog afričkog drveta

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.