Svetosavska akademija: Srbiji potrebno društvo na bazi znanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2020, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetosavska akademija: Srbiji potrebno društvo na bazi znanja

U Narodnom pozorištu u Beogradu večeras je održana Svetosavska akademija, a ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da će država nastojati da uz pomoć privrede omogući jeftinije visoko obrazovanje.

Šarčević je poručio da stvaramo ambijent da Srbija bude prepoznatljivo pod jednim brendom, a to je nauka.

Predstoji, kaže, veliki i ozbiljan izazov, a to je izrada i usvajanje strategije obrazovanja i vaspitanja i nauke za naredni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << desetogodišnji period.

"Još važnije je da postignemo nacionalni konsenzus oko vizije obrazovanje nauke za nove generacije. Nama je potrebno društvo na bazi znanja", rekao je Šarčević na Svetosavskoj akademiji kojoj su prisustvovali patrijarh Irinej, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i predstavnici prosvetne i naučne zajednice.

Srbija, kaže, treba da prati savremene obrazovne trendove, da donosi odluke bazirane na naučnim znanjima i analizama, da uzima u obzir potrebe društva i tržišta kapitala, ali da, kako je naglasio, pored univerzalnih civilizacijskih vrednosti ne zaboravi one tradicionalne zasnovane na Svetosavlju.

"Sva deca moraju imati dogovarajuće uslove za razvoj svojih punih potencijala, jer svi imaju pravo na jednako i kvalitetno obrazovanje", kaže Šarčević.

S vremenom je škola, ukazao je ministar, izgubila vrlo važnu ulogu i zato će se nastojati da se povrati njena vaspitna uloga i da škole budu mesta na kojima svi učenici prihvataju različitosti, uvažavaju tuđa mišljenja, poštuju nacionalne vrednosti i tradiciju srpskog naroda i nacionalnih manjina, nenasilno rešavaju konflikte, pomažu drugima, razvijaju zdrave životne navike i ekološku svest.

Da bi se ostvario ozbiljniji napredak, kaže Šarčević, moramo vratiti dostojanstvo i ugled profesiji i taj proces je počeo.

"Moramo osnažiti nastavnike i motivisati ih da daju najbolje od sebe.

Šarčević je na Svetosavskoj akademiji koja je počela himnom "Bože pravde" čestitao slavu đacima, nastavnicima, vaspitačima, profesorima i sveštenstvu.

Ministar je rekao da je danas veliki dan u našem narodu, da je obeležavanje Dana Svetog Save veliki događaj za sve Srbe i sveopšti nacionalni praznik.

Šarcević je rekao da zahvaljući Svetom Savi i onima koji su sledili njegov put danas u Srbiji imamo više od miliona učenika i studenata i više od 120.000 zaposlenih u sistemu obrazovanja i nauke.

Na Svetosavskoj akademiji je priređen bogat kulturno-umetnickci program, a na scenu Narodnog pozorišta izašli su i dobitnici Svetosavske nagrade, koja je danas uručena pojedincima, ustanovama i organizacijama koji su svojim radom doprineli razvoju obrazovanja u prethodnoj godini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA U NARDONOM POZORIŠTU Šarčević: Država će nastojati da omogući jeftinije visoko obrazovanje

Izvor: Blic, 28.Jan.2020, 00:01

U Narodnom pozorištu u Beogradu večeras je održana Svetosavska akademija, a ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da će država nastojati da uz pomoć privrede omogući jeftinije visoko obrazovanje.

Nastavak na Blic...

U NARODNOM POZORIŠTU ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA: "Potrebno nam je društvo na bazi znanja" (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jan.2020

Šarčević je poručio da stvaramo ambijent da Srbija bude prepoznatljiva pod jednim brendom, a to je nauka...U Narodnom pozorištu u Beogradu je održana Svetosavska akademija, a ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da će država nastojati da uz pomoć privrede...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.