Ružić: Bez obrazovanja nema napretka društva; Najboljima uručene Svetosavske nagrade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2023, 13:39

Ružić: Bez obrazovanja nema napretka društva; Najboljima uručene Svetosavske nagrade

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da zaostavština Svetog Save pokazuje da su obrazovanje i vaspitanje jedini način za sveopšti progres svakog društva, pa i našeg. "Znanje i obrazovanje i danas predstavljaju osnovni preduslov opšteg ekonomskog, kulturnog i generalno sveopšteg razvoja svakog društva", rekao je Ružić učenicima Osnovne škole Pavle Savić u Mirijevu, gde je prisustvovao priredbi povodom školske slave.

Ministar je đacima i nastavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čestitao praznik istakavši da je to najveći praznik prosvetnih radnika i učenika.

"Svako dete, škola i svaki naš sunarodnik slavi našeg prvog arhiepiskopa i utemeljivača srpske države i crkve. Danas je pogodan dan da se zahvalimo svim prosvetnim radnicima, nastavnicima, vannastavnom osoblju za njihovo pregalaštvo, pažnju i entuzijazam koje pokazuju svih ovih godina", poručio je ministar.

On je istakao da nastavnici, uz zdravstvene radnike, imaju najplemenitiji posao i da pokazuju volju, želju i empatiju da prenose znanje najmlađima i stvaraju od njih jake ličnosti, počev od predškolskih ustanova gde se stvaraju radne navike i prihvataju određeni vrednosni okviri.

"Važno je da od tih prvih dana svako dete svoje afinitete, talente, želje afirmiše, novostečenim znanjem unapredi i da to znanje iskoristi da se integriše u društvo i da to sve investira u bolje sutra našeg društva. Važno je da se kod ove dece razvije kritički duh, radoznalost i ljubav prema knjizi", rekao je Ružić.

On je dodao da je Sveti Sava kao školska slava prvi put ustanovljena 1840., da je u nekim periodima školska slava ukidana, a ponovo je uspostavljena 1990.

Pre početka priredbe povodom školske slave, sveštenik je je izveo obred osvećenja slavskog kolača, a na priredbi je učestvovao hor OŠ Pavle Savić i učenici te škole.

Uručene Svetosavske nagrade pojedincima i institucijama

Ministar prosvete Branko Ružić uručio je danas pojedincima i institucijama Svetosavske nagrade za 2022. godinu za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, kao i razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Povodom Savindana, koji se danas obeležava kao školska slava širom Srbije, nagradu je dobilo ukupno 34 institucija i pojedinaca, a Ruzić je čestitao svim dobitnicima.

"Čestitam i školsku slavu Svetog Savu, jer život i delo najvećeg prosvetitelja potvrđuje moć i snagu obrazovanja, značaj zalaganja i rada na dobrobit sadašnjih i budućih generacija", naveo je Ružić nakon uručivanja nagrada u Vladi Srbije.

Rekao je da su među dobitnicima nagrada vaspitači, učenici, studenti, nastavnici, profesori, direktori, predškolske ustanove, fakulteti kao i naučni instituti i dodao da resorno ministarstvo tim nagradama izražava zahvalnost za uložen trud u obrazovanje.

Dodao je i da je pred komisijom, koja je odlučivala ko će dobiti Svetosavske nagrade bio težak zadatak i da je pristiglo 180 prijava.

"Nadam se da će ovo priznanje biti dodatni podstrek da u vašem predstojećem radu radite još bolje, da ćete nastaviti da dajete doprinos unapređenju obrazovanja i nauke", poručio je Ružić dobitnicima nagrada.

Ministar je naveo i da je Vlada Srbije posvećena unapređenju kvaliteta obrazovanja, te da će intenzivno raditi na stvaranju kvalitetnijih uslova za rad i učenje.

"Svi zajedno radimo na istom cilju, a to je da obezbedimo što bolji kvalitet obrazovanja u Srbiji i o tome svedoče dobitnici Svetosavske nagrada koja se ,između ostalog, dodeljuje za rad, zalaganje, postignute rezultate", kazao je on.

Jedna od dobitnica Svestosavske nagrade za angažovanje u nastavnim i vannastavnim aktivnostima i izuzetnu promociju srpske muzičke baštine Kosova i Metohije Pavlina Radovanović, zahvalila je na nagradi u ime svih dobitnika.

"Srećna sam što sam i ja među vama. Mnogo mi znači nagrada, trudiću se da budem još bolja i pamtiću ovo zauvek", rekla je Radovanović, koja pohađa Osnovnu školu Dositej Obradović u Orahovcu.

Zadovoljstvo zbog priznanja za vrhunske rezultate i brojne međunarodne nagrade u oblasti muzike ne krije ni Petra Spasojević, učenica 3. razreda Muzičke škole "Isidor Bajić" iz Novog Sada.

"Veoma sam srećna što sam baš ja dobila ovu nagradu, puno mi znači i motiviše me da nastavim dalje da radim i postižem ovako velike uspehe kao i do sada", kazala je ona za Tanjug.

Profesor srpskog jezika i književnosti u penziji Miroslav Bogdanovi, koji je dobio nagradu za izuzetno zalaganje i značajna postignuća u radu sa učenicima i trajni doprinos promociji svetosavskog duha, dodao je da ova nagrada predstavlja podstrek za njegov budući rad.

"Ponosan sam mnogo, dobio sam razne nagrade, ali ova ngrada je kruna mog života", naveo je Bogdanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.