Počela nova školska godina u Srpskoj: Zbogom raspustu reklo 134.000 đaka

Izvor: Blic, 01.Sep.2017, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela nova školska godina u Srpskoj: Zbogom raspustu reklo 134.000 đaka

Nova školska godina počinje danas u svim školama RS, osim u zvorničkoj OŠ "Sveti Sava", gde će zbog adaptacije objekta nastava početi u ponedeljak, a zbogom raspustu ove godine reklo je 134. 000 đaka.

U Ministarstvu prosvete i kulture RS su podsetili da je u školsku 2017/2018. godinu u aprilu i maju upisano 9.676 učenika. S obzirom na to da je u periodu od maja do septembra ranijih godina bilo upisano otprilike 200 učenika, u Ministarstvu napominju da bi broj upisanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prvačića mogao da bude mnogo veći.

- U 187 osnovnih škola ove godine biće raspoređeno 92.000 đaka, dok će u 97 srednjih nastavu pohađati 42.000 učenika - kazali su u Ministarstvu i dodali da se nastava u prvom polugodištu završava 29. decembra, dok drugo počinje 22. januara 2018. godine. Nastava u drugom polugodištu završava se 22. juna za osnovce, a za srednjoškolce osam dana pre, piše Glas Srpske.

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Dane Malešević čestitao je početak nove školske godine učenicima, rukovodstvu škola, nastavnom i vannastavnom osoblju i poželio im mnogo uspeha i izuzetne rezultate rada.

On je poželio učenicima, koji se u školske klupe vraćaju nakon ljetnjeg raspusta, da energiju i polet prikupljen tokom prethodnog perioda usmere u sticanje novih znanja.

- Onima koji prvi put sedaju u školske klupe želim da zadrže bezbrižnost, a učitelje pozivam da im olakšaju prvi susret sa školom jer je važno da od početka zavole školu - naveo je Malešević u čestitki.

Ministarstvo je obezbedilo besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugo razreda osnovnih škola, za šta je izdvojeno ukupno 950.000 KM.

Srećan početak i uspešnu novu školsku godinu deci, roditeljima i svim zaposlenim u vaspitno-obrazovnim ustanovama poželela je ombudsman za decu RS Nada Grahovac.

Ona je istakla da je obaveza svih zaposlenih u obrazovnom sistemu da učine maksimalno moguće, kako bi se svako dite svaki dan u školi osećalo prihvaćenim i jednako vrednim.

- Posebno je važan partnerski odnos roditelja i škole, koji se zasniva na stalnoj saradnji, međusobnom uvažavanju i poverenju, koji doprinosi uspehu svakog učenika, koji osnažuje i podstiče dete i koji je odgovor na potrebe dece i njihov najbolji interes - kazala je Grahovčeva.

Petrovo: Većina nastavnika i dalje u štrajku

U Osnovnoj školi /OŠ/ "Vuk Karadžić" u Petrovu jutros je počela nova školska godina, iako je, prema navodima Sindakata, većina nastavnika i dalje u štrajku.

Vršilac dužnosti direktora škole "Vuk Karadžić" Davorin Adamović rekao je novinarima da od danas kreće redovna nastava.

- Neće biti kašnjenja u odvijanju nastave, a tekući problemi će se rešavati u hodu - naveo je Adamović.

On je rekao da prošlogodišnji nastavni plan, usled protesta nastavnika, nije realizovan do kraja i da će prema preporuci Republičkog pedagoškog zavoda biti nadoknađen u narednom periodu.

Predsednik Sindikata ove škole Vanja Maksimović rekla je da je nova školska godina počela, ali da je većina nastavnika i dalje u štrajku "dok se na mesto direktora postavi čovek u skladu sa zakonom i sa kojim se može sarađivati".

Nastava u Osnovnoj školi "Kosta Todorović" u Skelanima i Srednjoškolskom centru /SC/ "Srebrenica" danas je počela prema programu rada, s tim da učenici bošnjačke nacionalnosti, zbog obeležavanja muslimanskog verskog praznika Kurban-bajrama, nisu došli na nastavu. Direktor "Prve osnovne škole Srebrenica" Dragi Jovanović rekao je Srni da nastava u ovoj školi danas nije počela jer veliki broj učenika i nastavnika obeležava Bajram, pa je odlučeno da prvi nastavni dan bude u ponedeljak, 4. septembra.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Školsko zvono označilo početak nastave u RS: Najveća radost na licima prvačića

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Sep.2017

BANJALUKA, TREBINJE - Nastava u školskoj 2017/2018. godini počela je u petak u svim školama u RS, izuzev u OŠ "Sveti Sava" u Zvorniku, gdje se završava sanacija školskog objekta i nastava će početi u ponedjeljak, a najveća radost je bila na licima prvačića...Ove školske godine u 187 osnovnih...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.