Izvor: RTS, 18.Okt.2021, 17:00

Pećka patrijaršija deo istorije i kulture sveta, mesto gde Srbi čuvaju veru i običaje

Spomenici srpske prošlosti stožeri su svetosavskog trajanja Srba na kosovsko-metohijskoj zemlji. Mesta su okupljanja verujućeg naroda, odlučnog da sa monaškim zajednicama Eparhije raško-prizrenske, te kulturne i duhovne vrednosti, predaju budućim pokolenjima.
Pravoslavci koji opstaju nadomak Pećke patrijaršije, svetinje udno Prokletija, ispunjeni ponosom na srpsku prošlost ne zaboravljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je pod patrijaršijskim svodovima ustoličeno 45 poglavara Srpske pravoslavne crkve.

O tome svedoči tron iz 13. stoleća, kao i freska - Loza Nemanjića u manastirskoj priprati i druge scene živopisa u oslikanim hramovima prestone lavre.
Nesvakidašnja lepota fresaka Bogorodičinog hrama, Svetih apostola, Svetog Dimitrija i Svetitelja Nikole doprinele su da Pećka patrijaršija bude deo istorije i kulture sveta.
"Ljudi dolaze iz velike ljubavi da se poklone, da zamole za zdravlje porodice i Pećka Bogorodica koja je vekovima ovde svedoči da taj naš narod vidi svu tu veru i ljubav prema ovoj svetinji", kaže mati Haritina, igumanija manastira Pećke patrijaršije.
Srednjovekovni sklop crkava patrijaršijske lavre više od sedamsto leta čuva sećanje na slavnu, ali i tužnu srpsku prošlost.
Na svoju istoriju ponosni su i Srbi Goraždevca, koji svetkujući svoje običaje, čuvaju i veru pravoslavnu na osveštanoj zemlji svetosavskoj.
"Mislim da su svi voljni da žive ovde, da ne napuštaju ovu teritoriju. Za vreme 1999. godine nije se iseljavalo, što mi svi kažemo da je naš zaštitnik Sveti Jeremija i ova crkva brvnara koja je najstarija na Balkanu", ističe stanovnik Goraždevca Nenad Bukumirić.
Zvona Visokih Dečana, Bogorodice Ljeviške, Gračanice i drugih svetinja svakodnevno objavljuju trajanje Srba, koji slaveći život u duhu pravoslavne tradicije, učvršćuju svoje opstajanje na iskonskim ognjištima u Metohiji i na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.