Patrijarh osveštao crkvu u Zagrebu

Izvor: B92, 09.Jun.2012, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh osveštao crkvu u Zagrebu

Zagreb -- Služenjem liturgije i osveštanjem Crkve Svetog Save, patrijarh Irinej i članovi Svetog arhijerejskog sinoda SPC završili su trodnevnu posetu Zagrebu.

Ova crkva nalazi se u okviru novosagrađene zgrade gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" i duhovnog centra na brdu Sveti Duh u Zagrebu.

"Zagreb i Hrvatska treba da se ponose ovom gimnazijom", rekao je patrijarh Irinej i istakao da ta gimnazija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << omogućava svima koji žele da znaju više o pravoslavlju, bili oni pripadnici srpskog ili drugih naroda, da to i ostvare.

"I mi u Srbiji trebalo bi da sledimo taj primer, jer to znači mnogo za omladinu koja se vraća veri i u sve većom broju dolazi na verska dešavanja", rekao je patrijarh Irinej.

Govoreći o svojoj trodnevnoj poseti, on je izrazio zadovoljstvo što SPC u Hrvatskoj ima dobar tretman.

"Značajno učešće u našoj poseti uzeli su rimokatolici, od crkvenih i državnih vlasti do samog grada. To znači da grad Zagreb računa na naš narod", rekao je patrijarh srpski.

Mitropolit zagrebačko ljubljanski i cele Italije Jovan, koji je i iniciijator i osnivač gimnazije, podsetio je na dobrotvora Đuru Avirovića, koji je 1886. godine poklonio kapelu Sv. Petke, zajedno sa zamljištem, mitropolita Dositeja koji je 1936. formirao ženski manastir, i mitropolita Damaskina koji je sve obnovio nakon Drugog svetskog rata.

"Kad sam pre 35 godina došao na mesto episkopa, nisam mogao znati da ćemo odmah uz manastir graditi i otvarati gimnaziju", rekao je mitropolit.

Liturgiju su, uz patrijarha i mitropolita služili vladike šumadijski Jovan, osječko poljski i baranjski Lukijan, tuzlansko zvornički Vasilije, vranjski Pahomije i vikarni episkop moravički Antonije u prisustvu velikog broja sveštenstva i vernika.

Tokom prve službene poste patrijarh i članovi Svetog arhijerejskog sinoda SPC, kao i njihov domaćin mitropolit Jovan, imali su susrete s nadbiskupom zagrebačkim kardinalom Josipom Bozanićem i stalnim većem Hrvatske biskupske konferencije, na kojima su se saglasili o potrebi rešavanja ratnog nasleđa, od potrebe povratka svih na svoja ognjišta do razrešenje sudbine više od 1.800 nestalih svih nacionalnosti u ratu u Hrvatskoj.

Patrijarh i članovi Sinoda juče su se sreli i s predsednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem. Oni su u četvrtak prisustvovali i akademiji povodom službenog otvaranja nove zgrade gimnazije u kojoj se nastava odvija od početka školske godine 2011/12. godine. Sama gimnazija počela je s radom 2005. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh Irinej osveštao crkvu u Zagrebu

Izvor: Večernje novosti, 09.Jun.2012

Služenjem liturgije i osveštanjem Crkve Svetog Save, koja se nalazi u okviru novosagrađene zgrade Gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković", patrijarh Irinej završava trodnevnu posetu Zagrebu

Nastavak na Večernje novosti...

Patrijarh Irinej osveštao crkvu u Zagrebu

Izvor: Studio B, 09.Jun.2012

Služenjem liturgije i osveštanjem Crkve Svetog Save, koja se nalazi u okviru zgrade Gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" i duhovnog centra na brdu Sveti Duh u Zagrebu, patrijarh Irinej i članovi Svetog arhijerejskog sinoda SPC završavaju posetu Zagr.."Zagreb i Hrvatska treba da se ponose ovom...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.