Patrijarh aleksandrijski: Čuvajte svoju veru

Izvor: RTS, 26.Sep.2017, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh aleksandrijski: Čuvajte svoju veru

U pratnji patrijarha SPC Irineja, u Hram svetog Save u Kraljevu stigao je patrijarh aleksandrijski i sve Afrike Teodor Drugi, koji je do 29. septembra gost SPC. Njih su dočekali episkop žički Justin, sveštenstvo i nekoliko stotina građana.
Prvi put posle 28 godina, gost Srbije je patrijarh aleksandrijski i sve Afrike Teodor Drugi, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je pre četiri dana došao u zvaničnu posetu patrijarhu srpskom Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Episkop žički Justin je svojim gostima poželeo dobrodošlicu u Hram svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, javlja dopisnik RTS-a.
"Ovaj hram počeli su da grade moji prethodnici, a mi ćemo ga završiti do 2019. godine koja je značajna za istoriju našeg naroda. Sutra ćemo boraviti u Žiči, na izvorištu srpske duhovnosti i državnosti, jer su upravo na tom svetom mestu, pre osam vekova utemeljene srpska crkva i srpska država", istakao je episkop žički Justin, podsetivši da je manastir Žiča imao veoma važnu ulogu u životu srpskog naroda i crkve.
"Večeras sam među vama, zajedno sa srpskim patrijarhom, a moje srce raduje se što je među vama, među srpskim narodom ljubljenim", rekao je patrijarh Teodor Drugi, dodajući da sliku svečanog dočeka želi da, kao ikonu, zadrži u svojim očima, duši i srcu kada se vrati u svoju patrijaršiju.
On se zahvalio episkopu žičkom, koji je govorio o pravoslavnoj istoriji naših krajeva i svetoj Žiči, ali i sveštenstvu, monaštvu i okupljenim vernicima, mnogobrojnoj deci.

"Ovo je mesto Svetog Save, Svetog Nikolaja, mesto u kojem je narod obojen krvlju i zato među decom Svetoga Save kažem: ‘Raduj se, Justine, jer si dostojan ovoga mesta!‘ A vi, deco moja, imajte ljubav prema Bogu, jer vam je Bog podario drveće, šume, vode i planine. Čuvajte ih i radujte se njima. Žrtvovali ste se i borili se, čuvajte svoju zemlju, svoju veru, kao što bi vam poručio otac Justin Popović. A ja ću o ovome govoriti u nepreglednim prostorima Afrike, kako bih proneo svetlost Božju", rekao je obraćajući se najpre episkopu žičkom Justinu, a onda i sveštenstvu žičke eparhije i okupljenim vernicima patrijarh Teodor Drugi.
Istakao je da se tokom današnjeg popodneva susreo sa predsednikom Srbije koji mu je podario orden, koji će, kako je rekao, s ponosom nositi i sećati se sestrinske zemlje Srbije.
U Hramu svetog Save posle zvaničnih obraćanja episkopa žičkog Justina i patrijarha aleksandrijskog i sve Afrike Teodora Drugog služena je kratka svečana liturgija ili doksologija.
Patrijar Teodor Drugi došao je u Srbiju kao predstavnik drevne crkve, koja danas strada zbog očuvanja hrišćanstva u islamskom okruženju.
Tokom posete dva patrijarha, kao poglavari dveju crkava i članovi njihovih delegacija, vodiće zvanične razgovore u vezi sa aktuelnim pitanjima i problema sa kojima se suočavaju obe crkve, ali i pravoslavlje i hrišćanstvo u celini.
U manastiru Žiči doček će biti u utorak u 8 časova, posle čega će oni nastaviti put do Studenice, a odatle svoj put nastaviti obilaskom manastira i crkava na području Kosova i Metohije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarhu Teodoru Drugom u Žiči dodeljen orden Svetog Save

Izvor: RTS, 26.Sep.2017

U čast osam vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog u manastiru Žiča i zasluge za Srpsku pravoslavnu crkvu, patrijarhu aleksandrijskom teodoru Drugom dodeljen je orden Svetog Save. . Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.