Ostaci kraljice Marije stižu u ponedeljak

Izvor: Večernje novosti, 24.Apr.2013, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostaci kraljice Marije stižu u ponedeljak

ZEMNI ostaci kraljice Marije Karađorđević u subotu će biti ekshumirani sa kraljevskog groblja Grogmor kod zamka Vindzor i izloženi u Crkvi Svetog Save u Londonu do ponedeljka kada će biti preneti u Beograd. Kovčeg sa njenim telom u ponedeljak u 17.25 na beogradskom aerodromu sačekaće porodica Karađorđević, specijalni savetnici predsednika Srbije Oliver Antić i Radoslav Pavlović, predstavnici Vlade Srbije i episkop hvostanski Atanasije.U nedelju u 10.30 u Crkvi Svetog >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Save u Londonu služiće se opela i parastos za kraljicu Mariju. Službi će prisustvovati prestolonaslednik Aleksandar, princeza Katarina i drugi članovi kraljevske porodice.Kada kovčeg kraljice Marije stigne u Beograd, patrijarh srpski Irinej služiće pomen u kraljevskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog. Posmrtni ostaci kraljice počivaće u kapeli do 26. maja kada će biti sahranjena na Oplencu, pored sina, kralja Petra Drugog i snahe, kraljice Aleksandre.MAJKA POSLEDNjEG KRALjA KRALjICA Marija, majka poslednjeg jugoslovenskog monarha, postala je vladarka Srba, Hrvata i Slovenaca 1922. godine kada se udala za kralja Aleksandra. Imali su sinove Petra, Tomislava i Andreja. Posle atentata u Marselju, sa dvojicom mlađih sinova povukla se u Englesku, a Petra Drugog ostavila je u Beogradu sa namesništvom. Umrla je u 61. godini.Za prenos tela jugoslovenske kraljice u Beograd, ključna je bila dozvola britanske kraljice Elizabete jer je Marija Karađorđević unuka kraljice Viktorije i bratanica kralja Edvarda.U Srbiju će 9. maja biti preneti i zemni ostaci kraljice Aleksandre, supruge poslednjeg jugoslovenskog monarha. „Tužna kraljica“, vladarka koja nikada nije kročila na tlo zemlje kojom je formalno vladala, sahranjena je u Atini pored svojih roditelja, grčkog kralja Aleksandra i njegove žene Aspazije Manos. Grčka kraljevska porodica nedavno je dala saglasnost da se njeni posmrtni ostaci ekshumiraju i prenesu na Oplenac u porodičnu grobnicu Karađorđevića.Sahranom 26. maja biće ispunjen zavet kralja Petra da svi Karađorđevići počivaju na Oplencu. Obredu će prisustvovati više od 2.500 zvanica iz čitavog sveta, uključujići predstavnike kraljevskih porodica Velike Britanije, Grčke, Španije i carske porodice Japana.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava,   London

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ostaci kraljice Marije u ponedeljak u Srbiji

Izvor: RTS, 24.Apr.2013

Zemni ostaci kraljice Marije, žene kralja Aleksandra i majke kralja Petra Drugog, biće u ponedeljak preneti iz Engleske u Srbiju, saopštila kancelarija princa Aleksandra Karađorđevića...Posmrtni ostaci kraljice Marije (1900-1961) žene kralja Aleksandra i majke kralja Petra Drugog, biće preneti...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.