Odloženo 14 operacija zbog nestašica krvi

Izvor: B92, 30.Jul.2013, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo 14 operacija zbog nestašica krvi

Rezerve krvi u Srbiji su i dalje na minimumu i u ovom trenutku 14 pacijenata čeka na operacije u Kliničkom centru Srbije, kažu za "Blic" u Institutu za transfuziju krvi Srbije.

Zato, Institut poziva i moli građane da daju krv kako bi se sprečila kriza većih razmera i omogućilo pravovremeno zbrinjavanje bolesnika kojima je transfuzija krvi neophodna za lečenje i oporavak. Građani mogu da daju krv u Institutu za transfuziju krvi Srbije, Svetog Save 39, svakog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana od 7.00 do 19.00 sati, subotom od 8.00 do 15.00 sati, u Urgentnom centru u ambulanti za fizikalnu terapiju od 9 do 16 sati i u autobusu na Trgu Republike od 9.00 do 19.00 sati svakog dana osim nedelje.

To su pre svega hladne operacije u koje spadaju sve ortopedske intervencije, kao i operacije tokom kojih pacijenti ne gube mnogo krvi, piše Blic.

- Hitni slučajevi se odmah zbrinjavaju i za njih ne sme da ne bude raspoloživih jedinica krvi. Međutim, bolnice i tokom leta ne smnjuju broj operativnih programa, već rade kao i u ostalim mesecima - kaže Gordana Antuljeskov iz Institutta za transfuziju krvi Srbije.

Ona kaže da imaju samo jednodnevne zalihe, a da su realne potrebe 250 do 300 jedinica krvi, koje su neophodne za lečenje bolesnika u beogradskim zdravstvenim ustanovama.

- Juče smo posle apela prikupili 193 jedinice krvi, što je dobro, s obzirom na jučerašnju visoku temperaturu. Još 80 jedinica smo preuzeli iz drugih centara, i to sa VMA, Sombora, Loznice, Smedereva, Zrenjanina i Čačka.

Prema saznanjima Blica, drugi centri imaju krvi samo za svoje potrebe - ističe Antuljeskov.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.