Nikako bez maske na ulicu: Ovo je danas najzagađeniji grad u Srbiji

Izvor: B92, 18.Jan.2019, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikako bez maske na ulicu: Ovo je danas najzagađeniji grad u Srbiji

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, Niš je trenutno grad sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji pošto je prosečna vrednost čestica i teških metala u vazduhu u tom gradu u protekla 24 časa iznosila čak 223 mikrograma (merna stanica kod OŠ "Sveti Sava"), odnosno 216 mikrograma (merna stanica kod Instituta za javno zdravlje).

Građani Niša od jutros putem društvenih mreža upozoravaju na veliko zagađenje vazduha i navode da se bez maske ne izlazi iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kuća, međutim pulmolozi smatraju da maske koje mogu da se kupe u apotekama nemaju nikakvu zaštitu kada su u pitanju takozvane suspendovane čestice koje potiču od dima, čađi, prašine, soli, kiselina, metala i drugih zagađivača vazduha.

Po mišljenju stručnjaka, koncentracija suspendovanih čestica i teških metala (olova, arsena, kadmijuma i nikla) ne bi smela da prelazi 50 mikrograma po metru kubnom da bi se vazduh smatrao čistim.

Stanovnici Niša udišu vazduh koji je mnogo zagađeniji nego u Valjevu, u kome su čitave zime merene najveće koncentracije suspendovanih čestica u našoj zemlji. U Valjevu koncentracija suspendovanih čestica i teških metala iznosi 142 mikrograma po kubnom metru, a u Kosjeriću koji je ovog jutra na trećem mestu po zagađenju izmereno je 98,2 mikrograma.

U svim drugim mestima izmerene su znatno niže vrednosti takozvanih PM10 čestica. U Beogradu je izmereno najviše 54,6 mikgrograma, u Novom Sadu 25, Pančevu 65,3, Popovcu 50,1, a u Boru 19,3 mikgrama po metru kubnom.

Prema mišljenju pulmologa, takozvane "nano" maske mogu da obezbede delimičnu zaštitu i delimično spreče da mikronske čestice prodru u pluća. Ekstremno zagađenje vazduha u Nišu ove zime stručnjaci objašnjavaju time što otprilike dve trećine domaćinstava za grejanje koristi ugalj i ogrevno drvo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ekstremno zagađenje vazduha u Nišu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Jan.2019

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, Niš je trenutno grad sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji pošto je prosečna vrednost čestica i teških metala u vazduhu u tom gradu u protekla 24 časa iznosila čak 223 mikrograma (merna stanica kod OŠ "Sveti Sava"), odnosno 216 mikrograma (merna...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.