Naručeno prekidanje predstave menja životni tok Lauševića VIDEO

Izvor: B92, 22.Dec.2018, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naručeno prekidanje predstave menja životni tok Lauševića VIDEO

Prekid predstave "Sveti Sava" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 31. maja 1991. godine, glumac Žarko Laušević u svojoj knjizi označio je kao početak svoje sudbine. Upravo snimak tog događaja opet je pogledao i prokometarisao.

"Molim Vas da svoj sud, ma kakav bio, sačuvate za kraj predstave", rekao je tada glumac u pozorištu.

"Niste vi veći Srbi od mene, Siniše Kovačevića ili bilo kog drugog učesnika ovde", dodao je te davne 1991. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Laušević smatra da bi ta predstava i danas bila prekinuta.

"Ona nije nosila ništa loše, prekinuli su je ljudi koji nisu bili ni upoznati sa predstavom. To je takozvano botovsko, naručeno prekidanje bilo u Beogradu...Odigrana je pre toga u Novom Sadu i imala ovacije 20 minuta. Tadašnjem državnom vrhu je trebao neki povod. Nije to bilo poželjno u tom trenutku. Moglo je bilo šta tih dana da se dogodi samo je trebalo naći povod", kaže Laušević za TV Prva o predstavi u kojoj je glumio u zenitu svoje popularnosti.

Reč je o tadašnjem gostovanju Narodnog pozorišta iz Zenice u JDP-u sa predstavom po tekstu Siniše Kovačevića, u režiji Vladimira Miličina.

"Kada sam pokušao da je odigram u svom matičnom pozorištu, dogodio se jedan od najmračnijih događaja u istoriji jugoslovenskog teatra. Vojislav Šešelj, lider Radikalne partije, pojačan sa jednim bivšim popom, Žarkom Gavrilovićem i njegovom Svetosavskom strankom, divljački su prekinuli moju predstavu i onemogućili njeno izvođenje", zabeležio je u svojoj knjizi poznati glumac.

Predstavu je realizovao multietnički ansambl, a Sveti Sava u njoj pre nego što se zamonašio vodi ljubav.

Pedesetak pripadnika takozvanog Srpskog omladinskog bloka pojavilo se na galeriji JDP-a, odakle su urlali patriotske parole, psovke i kletve upućene umetnicima. Uprkos tome, glumci su izašli na scenu.

Posle tog događaja Lauševiću su počeli da prete i da ga proganjaju i on po savetu policije kupuje pištolj, koji od tada nosi u torbi sa sobom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Laušević o predstavi koja mu je promenila život

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Dec.2018

BEOGRAD - Prekid predstave "Sveti Sava" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 31. maja 1991. godine, glumac Žarko Laušević u svojoj knjizi označio je kao početak svoje sudbine. Upravo snimak tog događaja opet je pogledao i prokometarisao..."Molim Vas da svoj sud, ma kakav bio, sačuvate za kraj...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.