Moleban ispred Hrama Svetog Save; Irinej: Otimaju svetinje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2020, 01:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moleban ispred Hrama Svetog Save; Irinej: Otimaju svetinje

Beograđani su Novu godinu po julijanskom kalendaru tradicionalno dočekali ispred Hrama Svetog Save, gde su sinoć tim povodom održani moleban i vatromet.

Moleban je služio patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom Hrama, a skupom na Svetosavskom platou ujedno je pružena podrška srpskom narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i u svim srpskim krajevima povodom nedavnog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Patrijarh je je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obraćanju rekao da je prethodna godina bila puna iskušenja i nevolja, kako u našem narodu, tako i u čitavom svetu.

"Zato se molimo Gospodu da blagoslovi vreme koje je ispred nas, da ovo bude godina milosti božije...da nas Gospod oslobodi i liši nevolja koje gledamo i koje prete velikom opasnošću i našem narodu i drugim narodima pod suncem", rekao je patrijarh.

Mi smo se večeras, naveo je on, posebno okupili da se zajednički pomolimo Gospodu za ono što se dešava "u našoj bratskoj i svetoj Crnoj Gori, za ono što naša braća doživljavaju i što im se sprema da dožive, što nikada nisu doživeli".

Rekao je da su bezbožnici digli ruke na imovinu svetinja gospodnjih, "da je uzmu i potroše".

Patrijarh je istakao da se ono što se dešava u Crnoj Gori nije nikada dešavalo u našoj istoriji, a veruje ni u svetskoj.

"Hoće da nam oduzmu svetinje i to oni koji sa svetinjama nikakvog zajedništva nemaju...to što oni spremaju, to nisu ni Turci činili, ni oni drugi koji su bili slični Turcima", rekao je patrijarh Irinej.

Istakao je da je ono što se dešava u Crnoj Gori osudio čitav hrišćanski i pravoslavni svet.

Ali, dodao je, oni kao da "ušiju nemaju da čuju, niti očiju da vide" da je narod spreman da brani svoje svetinje.

"Sa ovoga svetoga mesta upućujemo molbe svima koji odlučuju o tome, da se ostave svetinja božijih, da se ostave crkvenoga imanja jer ona ne služe samo predstavnicima crkava, nego celome narodu...molimo ih i nadamo se da će progovoriti uspavana savest njihova da odustanu od svojih namera", kazao je patrijarh.

Na skupu se mogao videti transparent "Milo, nemoj da lomiš krstove, nemoj da pališ srpske svetinje u Crnoj Gori".

Povodom dočeka Srpske Nove godine okupljeni ispred hrama u ponoć su uživali u veličanstvenom vatrometu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.