Izvor: RTS, 19.Maj.2022, 09:29

Liturgija pomirenja za obnovu kanonskog jedinstva SPC i MPC u Hramu Svetog Save

Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan služili su u Hramu Svetog Save u Beogradu liturgiju pomirenja kojom se uspostavlja liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske crkve, a u skladu s odlukom Sabora Srpska pravoslavne crkve koji je za makedonsku crkvu prihvatio status najšire moguće autonomije, čime se stavlja tačka na spor dug više od pola veka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije rekao je na liturgiji pomirenja sa makedonskom crkvom da je posle 55 godina zaceljena duboka i bolna rana raskola i da je ovo veliki dan i čudo Božije.

"Radujmo se i veselimo se, radujmo se, braćo i sestre, jer se danas raduje punoća crkve, nebo i zemlja, svi sveti se raduju, svetitelj Sava i svi koji su zasađeni u njegovom korenu", rekao je Porfirije u Hramu Svetog Save.
Patrijarh je istakao da je raskol sa braćom iz Severne Makedonije trajao 55 godina i da je SPC čekala svaki dan da se ta bolna rana zaceli.
"Ne postoji ništa što možemo sami isceliti, ne može samo našim moćima, sada je rana isceljena i to je čudo Božje i dar Božji. Kada trpimo, to može biti izraz promisli Božje, najčešće je posledica našeg izbora i pogrešnih koraka, a rana onda biva opet kao pedagoška mogućnost, a mi smo je iskoristili i razumeli da je rana naneta našim postupanjem i zato se obratili molitvama Bogu i Svetom Savi", istakao je Porfirije.
Patrijarh Porfirije dočekao je u sredu u Beogradu arhiepiskopa Stefana i tri mitropolita makedonske crkve i poželeo im dobrodošlicu.
"Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobro došli, draga braćo! Dobro došao, brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobro došli u zajednicu ljubavi, vi i sav vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća", napisao je Porfirije na Instagramu.
Arhiepiskop Stefan: Kanonsko jedinstvo sa SPC, nadamo se i autokefalnostiArhiepiskop ohridski i makedonski Stefan rekao je, u Hramu Svetog Save na liturgiji pomirenja, da je danas uspostavljeno kanonsko jedinstvo sa SPC i da se nada da će Sabor SPC do kraja svog zasedanja doneti i odluku o autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.
Zahvalio je SPC za darovanu ljubav i obnovu makedonske crkve.
"Zablagodarimo na neizmernoj radosti, došlo je vreme da se završi stradanje za pravoslavni makedonski narod i Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju", rekao je arhiepiskop.
Istakao je da je postignuto kanonsko opštenje dve sestrinske crkve i da je Sabor SPC doneo odluku o tome nekoliko dana nakon odluke Vaseljenske patrijaršije.
"Putem jedinstva sa svima za konačno rešavanje svog statusa i autokefalnosti, još danas smo doživeli punu radost i još od vas, Vaša svetosti Porfirije, da doživimo, da višedecenijsku tugu pretvorite u radost", rekao je Stefan.
Rekao je da će makedonska crkva produžiti put koji vodi ka miru i konačno rešavanje autokefalnosti te crkve.
Poručio je da veruje da će jedinstvo SPC i makedonske crkve trajati mnogo godina i da je potvrda dobre volje upravo današnja zajednička liturgija.
"Ovim današnjim činom je potvrđena ljubav dve sestrinske crkve", naveo je arhiepiskop.
Vaseljenska patrijaršija priznala kanonsku prirodu MPCVaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala kanonsku prirodu Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, što je, posle 55 godina, dalo mogućnost makedonskom sveštenstvu da ima zajednička bogosluženja sa drugim pravoslavnim crkvama.
Ova odluka ne znači tomos o autokefalnosti kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, već je "izraz očinske ljubavi i brige Vaseljenske patrijaršije" i najava da MPC više nije u raskolu sa celim pravoslavnim svetom i da njeni sveštenici mogu da saslužuju sa sveštenicima iz drugih pravoslavnih crkava, saopštila je MPC.
Sabor SPC, koji je u prolećnom zasedanju od ponedeljka, saopštio je 16. maja da prihvata za makedonsku crkvu status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, koji joj je dodeljen još 1959. godine.
"Sa blagodarnošću Gospodu i sa radošću Sabor pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa, a to je status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, dodeljen još 1959. godine. Pošto su ovim uklonjeni razlozi za prekid bogoslužbenog i kanonskog opštenja, izazvani jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, vaspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko opštenje", saopštio je Sabor SPC.
Sabor SPC je naveo da će se u dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu SPC rukovoditi isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, merilima i normama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.