Izvor: Blic, 02.Sep.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo Polje: Počela nastava na srpskom jeziku

Predstavnik Ministarstarstva prosvete Dušan Maksimović izjavio je danas da je nastava na srpskom u školskom centru "Sveti Sava" u Kosovu Polju počela danas iako se u prepodnevnoj smeni, mimo sporazuma, održava i nastava na albanskom.



"Jutros su na nastavu na srpskom koja se izvodi u školskom centru 'Sveti Sava' došli i osnovci iz škola 'Aca Marović' i 'Vuk Karadžić' i časovi su protekli bez problema", izjavio je Maksimović agenciji Beta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

U školskom centru "Sveti Sava" u Kosovu Polju, pored đaka albanske nacionalnosti, nastavu pohađa i 60-ak osnovaca srpske nacionalnosti. Njihovi roditelji, zabrinuti zbog kršenja sporazuma o odvijanju odvojene nastave na srpskom i albanskom, decu juče nisu pustili u školu. Roditelji tih 57 učenika i dalje su zabrinuti za bezbednost dece i najavljuju da ih neće pustiti u školu zbog kršenja sporazuma o nastavi koji je posredstvom UNMIK-a potpisan 2006. godine. Njime je predviđeno da se u zgradi "Sveti Sava" pre podne odvija nastava na srpskom jeziku a posle podne na albanskom.

Kosovske vlasti su juče prekršile sporazum tako što je nastava na albanskom, koja se izvodi u učionicama na dva od tri sprata škole, počela u obe smene. Nastava na srpskom odvija se pre podne na prvom spratu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.