Izvornik srpske duhovnosti: Slave, običaji i tradicija i Sveti Sava  od princa do sveca

Izvor: B92, 13.Jan.2020, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvornik srpske duhovnosti: Slave, običaji i tradicija i Sveti Sava " od princa do sveca

Izdavačka kuća Pčelica je, u okviru edicije „Izvornik srpske duhovnostiˮ, objavila do sada dve knjige „Slave – običaji i tradicijaˮ i „Sveti Sava – od princa do sveca”.

Кnjiga „Slave – običaji i tradicijaˮ predstavlja dragocen priručnik o istorijatu proslavljanja slava, o slavskim običajima i smislu i značenju proslavljanja slave u okviru pravoslavne duhovnosti i tradicije.

Često >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo u nedoumici kada su u pitanju određeni slavski običaji – da li nešto treba činiti ili ne, na koji način i zašto. Кnjiga „Slave – običaji i tradicijaˮ osmišljena je i realizovana upravo na način koji treba da ukloni naše nedoumice i razjasni nam određene slavske običaje. Tome doprinose i realistične ilustracije koje na očigledan način prikazuju najbitnije elemente slavskih običaja – slavski kolač, žito, sveća, lomljenje kolača, slavska trpeza.

Pored teorijskih znanja, ova knjiga nudi vrlo korisne praktične informacije koje se direktno primenjuju u slavskim običajima. Npr. uz pomoć ove knjige naučićete kako se pravi slavski kolač, dobićete recept za žito, konkretne savete o primanju gostiju, ophođenju prema gostima, ali i savete o ponašanju u ulozi gosta na tuđoj slavi.

Knjiga „Sveti Sava – od princa do sveca” predstavlja pokušaj sistematičnog i informativnog pregleda bogatog života prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja. Hronološki prateći Savin duhovni razvoj od dečaka do zrelog i uglednog svetogorskog monaha, ova knjiga nastoji da deci prikaže raznovrsnost njegove aktivnosti na polju religije, nauke, obrazovanja, zdravstva, književnosti, zadužbinarstva. Pored toga, kako bi deca stekla što širu sliku o Savinom liku i delu, ova knjiga poseduje dodatak u vidu izbora narodnih priča o Svetom Savi.

Autor ovih knjiga je veroučitelj Đorđe Čolović, koji se pored pedagoškog bavi i naučnim radom u oblasti teologije, pa su ove knjiga proizvod spoja te dve oblasti. Način na koji Čolović govori o apstraktnim segmentima religije je slikovit, prihvatljiv i razumljiv najmlađima i manje upućenima. Tome doprinose i realistične ilustracije Mijata Mijatovića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.