I OSNOVCI BEŽE SA ČASOVA Škole u Bijeljini nastoje da spreče učenike da izostaju sa nastave

Izvor: Blic, 17.Feb.2018, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I OSNOVCI BEŽE SA ČASOVA Škole u Bijeljini nastoje da spreče učenike da izostaju sa nastave

Pedagozi bijeljinskih škola upozoravaju da su neopravdani izostanci učenika sa nastave postali ozbiljan problem kako u srednjim tako i u osnovnim školama.

Naime, izostajanje sa pojedinih časova, ali i celodnevne nastave intezivnije je pri kraju školske godine dok ta praksa nije izostavljena ni u toku trajanja celog polugodišta.

Bijeljinsku Osnovnu školu „Sveti Sava” u 52 odeljenja pohađa oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1.200 đaka i nije pošteđena problema izostajanja đaka sa nastave.

U prvom polugodištu evidentirano je oko 24.000 izostanaka ili u proseku 20 izostanaka po đaku.

- Učenici uglavnom izostaju zbog bolesti, ali ima i bežanja sa časova. Roditelji mogu da opravdaju tri dana i to u roku od sedam dana, a za duže izostajanje mora se doneti lekarsko opravdanje - kaže Đorđe Mirković, direktor ove škole.

Nadležni u srednjim školama pokušavaju da pronađu način da spreči bežanje sa časova učenika, te da dokuče koje su posledice učestalih izostanaka i kako ih svesti na najmanju moguću meru.

Psiholog u Gimnaziji „Filip Višnjić“ Mladenka Perić kaže da ohrabruje da se u saradnji sa roditeljima ova pojava smanjuje.

- Uočljivo je da učenici trećeg i četvrtog razreda izostaju sa nastave više kao i da češće pokušavaju da izbegavaju određene obaveze. Ukoliko učenik napravi preko 30 opravdanih izostanaka ili preko 11 neopravdanih pozivamo roditelje, obavljamo razgovor sa njima, proveravamo koji je razlog bio tog izostajanja i pozivamo učenika na saradnju. Mnogo nam je važna saradnja sa roditeljima – kaže Perićeva.

Najčešći razlozi zbog kojih učenici izostaju jesu dosada na času, izbegavanje dobijanja loših ocena, bežanje na nagovor vršnjaka i još mnogi nepoznati razlozi.

- Izostajem sa nastave samo ako imam utakmicu ili neki mnogo važan trening. Ima i oni koji beže sa nastave, jer se nisu spremili za taj čas i smatraju da je bolje dobiti neopravdan nego lošu ocenu - kaže Ognjen Manojlović, srednjoškolac.

Ponekad su i roditelji ti koji otežavaju rad prosvetnim radnicima, jer odobravaju izostajanje da se ne bi pokvario prosek. Lekari kažu da ima slučajeva da zapravo roditelji odličnih učenika traže opravdanje za dan ili dva da bi dete imalo više vremena za učenje, kako bi se moglo pripremiti radi neke provere znanja, testa i slično.

Pod pojmom bežanja učenika s nastave podrazumeva se svaki neopravdan odlazak s jednog ili više nastavnih časova, učinjen bez znanja i odobrenja profesora, odnosno razrednika.

Psiholog u Ekonomskoj školi Angelina Perić kaže da su neopravdani izostanci sa nastave veliki problem i da iz njih može proisteći devijatno ponašanje.

- U prvom polugodištu evidentirano je 16.696 izostanaka ili 27,10 po učeniku dok je prošloj godini bilo 28.791 izostanak. Moramo do svakog učenika da dopremo i vidimo šta bismo mogli da uradimo kako bi ga motivisali. To uvek nije lako, ali u principu ako se potrudimo, u većini slučajeva možemo da pomognemo - kaže ona.

Komisija pravda časove

Uvođenje komisijskog načina pravdanja izostanka koje podrazumeva da pomoćnik direktora, psiholog i odeljenjski starešina razgovaraju sa roditeljem, pokazalo se kao dobra mera. Takođe, kada učeniku bude smanjeno vladanje, onda i đak i roditelj dolaze na savetodavno terapijski rad kod psihologa, što daje efekte. Nadležni se nadaju da će i pojačan angažman prosvetnih radnika, psihologa i pedagoga i roditelja dati dobre rezultate u sprečavanju ove pojave.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.