I NA SVETOJ ZEMLJI SRBA OBELEŽEN VASKRS! Evo kako se praznuje na Kosovu

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Apr.2019, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I NA SVETOJ ZEMLJI SRBA OBELEŽEN VASKRS! Evo kako se praznuje na Kosovu

U delimično obnovljenom hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice Uskršnju liturgiju služio je sveštenik Nenad Stojanović.

U prisustvu vernika među kojima je bilo mnogobrojne dece pročitana je Uskršnja poslanica patrijarha Irineja, a zatim je usledilo i pričešće na najradosniji hrišćanski praznik.

- Da ste živi i zdravi mnogo godina, da slavite još mnogo godina Vaskrs i sve praznike, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da vam godina bude blagoslovena i svakom dobro Bog darivao. Srećan praznik i Hristos Vaskrse - poručio je prisutnim vernicima sveštenik Stojanović.

Sveštenik Nenad Stojanović i njegova porodica jedini su Srbi u južnom delu Kosovske Mitrovice, gde žive isključivo Albanci.

Marta 2004. godine sudbinu više od 35 oskrnavljenih i uništenih crkava i manastira na KiM doživeo je i hram Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice. Smatra se da je ova monumentalna građevina bila jedna od najlepših sabornih crkava na KiM.

Hram Svetog Save i Parohijski dom u kojem živi sveštenik Nenad Stojanović sa svojom porodicom i dalje je opasan bodljikavom žicom uz stalno prisustvo pripadnika Kosovske policijske službe.

Porta manastira Gračanica bila je prepuna vernika koji su došli da se za najveći hrišćanski praznik pomole Bogu i upale sveću za zdravlje svoje porodice.

Od ranog jutra manastirskim dvorištem odzvanjala je radosna dečija graja, a pored velikog broja pravoslavnih vernika u manastiru je bilo i turista.

Veliki broj naših sugrađana Uskrs je noćas dočekao upravo u manastiru, zadužbini Kralja Milutina, gde je služeno jutrenje i liturgija Sv. Jovana Zlatoustog, kome je prisustvovao i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

Vernici ističu da je okupljanje u porti manastira za sve velike verske praznike nešto što predstavlja najveću radost ovdašnjih Srba i da je vera u Boga ono što srpski narod na Kosovu i Metohiji održava i pomaže da opstane na vekovnim ognjištima.

Od 18 sati u manastiru Gračanica služi se Večernja, a proslava Uskrsa nastavlja se i u ponedeljak i utorak ujutro kada će biti služena liturgija SV. Jovana Zlatoustog.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.