Himna prosvetitelju odjekuje od Judejske pustinje do Srbije: “Večernje novosti” sa hodočasnicima u manastiru Svetog Save Osvećenog (VIDEO/FOTO)

Izvor: Večernje novosti, 27.Jan.2020, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Himna prosvetitelju odjekuje od Judejske pustinje do Srbije: “Večernje novosti” sa hodočasnicima u manastiru Svetog Save Osvećenog (VIDEO/FOTO)

Među prisutnima su otac Gerasim, grupa naših poklonika i naš reporter Boris Subašić NA veliki pravoslavni praznik posvećen našem prosvetitelju, Dan Svetog Save, grupa Srba okupila se u manastiru Svetog Save Osvećenog u Judejskoj pustinji. Među prisutnima su otac Gerasim, bivši iguman manastira Đurđevi stupovi, a sada monah na Svetoj gori, grupa naših poklonika i reporter “Večernjih novosti” Boris Subašić. Hodočasnici iz Srbije su u Svetoj zemlji, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Judejskoj pustinji, posetili Veliku lavru, osnovanu 485 godine. Ovaj manastir je začajan jer se u njemu podvizavao, krajem V i početkom VI veka, Sveti Sava Osvećeni. Prema predanju, Sveti Sava Osvećeni ostavio je zaveštanje da se posle njegove smrti njegov žezal – paterica preda arhijereju carskog roda i istog imena kad bude došao u manastir. Kada je sveti Sava (srpski) prvi put posetio ovaj manastir, 1229. godine, ovo zaveštanje je ispunjeno. Pastirski štap - paterica Svetog Save Osvećenog, koji se nalazio na zidu crkve, pripao je Svetom Savi (srpskom). On se i danas čuva u svetogorskoj ćeliji koja se zove Paterica. Tad je Sveti Sava srpski dobio i čudotvornu ikonu presvete Bogorodice Trojeručice, koja se i danas čuva u manastiru Hilandaru. I dobio je čudotvornu ikonu Bogorodice Mlekopitateljnice, koja se čuva u isposnici Svetog Save u Kareji, na Svetoj gori.Manastir Svetog Save OsvećenogReporter Novosti ja na vrhu litice
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Večernje novosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.