Izvor: Radio 021, 09.Okt.2019, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa od 14 vladika SPC traži sazivanje Svetog Arhijerejskog Sabora, tvrde da je ugled Crkve narušen

Grupa od 14 vladika Srpske pravoslavne crkve (SPC) je u pismu patrijarhu Irineju zatražila sazivanje redovne sednice jesenjeg Svetog Arhijerejskog Sabora zbog, kako navode, "skromnog" obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC, "zabrinutosti zbog eventualnog priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije", ali i zbog odluke "da se prvi put u osmovekovnoj istoriji Crkve, Orden Svetog Save Prvog stepena dodeli jednom predsedniku Srbije".

Navodeći da je u vezi s odlukom Svetoga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Arhijerejskog Sinoda o dodeli najvišeg crkvenog odlikovanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, "ogroman broj vernika počeo da šalje protestna pisma", vladike su u pismu u koje je agencija Beta imala uvid, ocenile da bi "nesazivanjem Sabora došlo do pogoršanja navedenih problema i narušavanja jedinstva SPC". 

"Vaša Svetosti, mi znamo da onima kojima sve navedeno odgovara, skrivaju to od Vas, ali Vam sa žalošću svedočimo da je ugled naše najsvetije Crkve i Vas lično, narušen. Zbog svega navedenog, posle dužeg uzdržavanja konačno smo bili primorani da se oglasimo i da zajednički pokušamo da što pre vratimo ugled i stabilnost našoj Crkvi. Vreme neumitno teče i odlaganje diskusije i rešavanja problema do majskog Sabora može nas skupo koštati", piše u pismu koje su vladike patrijarhu uputile 5. oktobra.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Ivan Maksimović: Izdali veru i državu pa nakačili ordenje za to

Izvor: KMnovine.com, 09.Okt.2019

Srpska javnost je ogorčena odlukom patrijarha Irineja da dodeli orden Svetog Save Aleksandru Vučiću, Miloradu Dodiku ali i - sebi! Pre svega jer su sva trojica de-fakto izdala Kosovo i Metohiju pre nego što su se okitila ordenjem i na dan obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne...

Nastavak na KMnovine.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.