Izvor: JUGpress.com, 16.Jun.2021, 15:56

Centar za socijalni rad organizuje edukaciju za forenzički intervju

NIŠ

                             Centar za socijalni rad “Sveti Sava” u Nišu prvi je u  Srbiji nedavno uradio  prvi forenzički intervju sa detetom za koje se sumnja da je žrtva zlostavljanja. Rezultat ovog intervjua je dao dobre rezultate, pa je to bio povod da se u Centru organizuje trodnevna edukacija stručnjaka Centra za socijalni rad u Nišu za vođenje forenzičkog intervjua, a predavač je Đurađ Stakić, profesor emeritus na Univerzitetu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u Filadelfiji, Pensilvanija, SAD. Direktor Centra Zoran Jović ističe da forenzički intervju štiti decu od sekudnarne traumatizacije, a umesto da se sa njim vodi više razgovara sve se završava jednim koji vodi za to obučen stručnjek. Edukaciji su prisustvovali i predstavnici policije kao i tužioc i advokati.

                             “Skup je organizovao Centar za socijalni rad u nameri da stručnjaci iz različitih oblasti nauče  kako da pomognu deci koja su imala tu nesreću da budu zlostavljana najčešće od ljudi u koje su slepo verovala, od svojih roditelja, nastavnika, trenera u sportskim klubovima i koja su mesecima a ponekad i godinama nosila taj jad i čemer duboko u svojoj duši, strahujući da kada se jednoga dana nekome povere da taj neće verovati, da će misliti da nešto nije u redu sa njima”, kaže profesor dr Stakić.

Dr Đurađ Stakić

                          Trodnevnom edukacijom stručnjaci će naučiti kako se u svetu na najbolji način može pomoći detetu da “prevali preko jezika” to što mu se desilo, kako se može detetu pomoći da se priseti onoga što je potisnulo duboko u svoju dušu, kako se može pomoći detetu da obezbedi pravno validan iskaz. Iskaz koji na sudu može da se koristi kao dokaz da se nešto stvarno dogodilo.

                          “Ogroman je broj dece u svetu a i u Srbiji koja su zlostavljana na različite načine. Relativno mali broj je prijava zlostavljanja, a još manji broj je validnih presuda.  Jako je značajno da Stručnjaci centra za socijalni rad znaju kako da pripreme dete i kako da postavljaju pitanja koja će izvući istinu na videlo i koja će moći da bude korišćena na sudu”, dodao je Stakić.

                             Forenzički intervju je specifična forma intervjua, to nije klinički intervju, nije savetodavni, nije dijagnostički već je negde na pola puta ili je miks pravno-psihološkog instrumenta.

                            “On mora da bude neutralan, u najboljem interesu deteta, ali isto tako nećete da neko ko je lažno okrivljen bude optužen za tako nešto. Vrlo je senzitivan, specifičan i to želim da podelim sa mojim kolegama”, naglasio je Stakić, dodajući da se ovakav način ispitivanja dece u svetu koristi još od kraja prošlog veka, te da je u početku bio najzastupljeniji u Americi, a potom se proširio i na Evropu, posebno u Skandinavskim zemljama. Od zemalja u okruženju primenjuje se u Hrvatskoj a odskora i u Slovaniji.

                           “Cilj forenzičkog intervjua je da dete ne daje izjave više puta pred različitim nadležnim institucijama policijom, sudom, tužilaštvom već da bude samo jednom saslušano”, kaže Zoran Jović, direktor Centra za socijalni rad “Sveti Sava” u Nišu i dodaje:

Zoran Jović

                          “Mi smo skoro u jednom slučaju primenili principe forenzičkog intervjua i iz tog nekog pozitivnog iskustva je inicirana potreba da naši radnici koji rade sa decom imaju kompletnu obuku i da dobiju licence za obavljanje forenzičkog intervjua”.

                             Prema njegovim rečima u konkretnom slučaju bili su prisutni tužilaštvo i advokati,  supervizori. Oni su se nalazili iza skrina i svi  su na neki način učestvovali u procesu, posmatrali dete dok je voditelj slučaja nastojao da impute koje dobija od tužioca prevede, svede na nivo deteta i da dobije što verodostojniji iskaz.

                              “Dete se sekundarno ne traumatizuje kada pet, šest ili sedam puta pred različitim organima daje iskaz za situaciju koja je sama po sebi traumatična. Mi smo i napravili po nalogu tužioca snimak celog intervjua, a na tužiocu će biti da li će taj snimak kao validan dokaz koristiti i u daljim radnjama u odlučivanju, da li će se pokrenuti ili neće krivični postupak”, dodao je Jović.

                            Kada su u pitanju slučajevi koji su vezani za pravosudje, zanemarivanje i zlostavljanje Centar će nastojati da se na ovaj način i ubuduće radi.

Jović  je dodao da se u svetu primenjuje više modela forenzičkih intervjua i najavio da će  ustanova na čijem se čelu on nalazi nastojati da forenzički intervju sa decom za koju se sumnja da su žrtve nasilja bude standardizovana praksa.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na JUGpress.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.