Autokefalnost SPC - temelj postojanja srpskog naroda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2019, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autokefalnost SPC - temelj postojanja srpskog naroda

Jedinstvo je bilo preduslov za sve što je uradio Sveti Sava, a to što je 1219. godine uspeo da izdejstvuje autokefalnost za Srpsku pravoslavnu crkvu predstavlja suštinsku prekretnicu, vododelnicu, novu stranicu postojanja srpskog naroda, istakao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije povodom jubileja - 800 godina autokefalnosti SPC.

"Da nije bilo Svetoga Save i pravoslavne crkve, našeg naroda danas ne bi bilo ili ga ne bi bilo ovoliko koliko ga ima ili na način >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na koji postojimo", rekao je mitropolit Porfirije u intervjuu za Tanjug navodeći da srpski narod ima ogromno poštovanje prema Svetom Savi, ali često ne zna koliki je njegov značaj i doprinos. Kako je objasnio, s obzirom na to da je srpski narod do 10. veka i nadalje bio rasparčan, podeljen u više političkih uprava, kao i više crkvenih jurisdikcija, bilo je iluzorno govoriti o bilo kakvom jedinstvenom duhu, osećanju nekakvog svog samobitnog posebnog identiteta srpskog.

Zahvaljujući Stefanu Nemanji i njegovom nasledniku Stefanu Prvovenčanom, Srbi su dobili svoju državu, a zahvaljujući Svetom Savi koji je, kako kaže mitropolit Porfirije, duboko osećao da je pravoslavna duhovnost autentični izraz izvornog jevanđela, dobili su i svoju pravoslavnu crkvu.

"Sveti Sava je opredelivši se za istočno-vizantijsku duhovnost otišao 'izbeglicama caru i patrijarhu' i uspeo da ih ubedi da je srpskim prostorima, srpskoj državi potrebna samostalna crkva kako bi jevanđelje moglo da uhvati dublje korene u tom narodu i kako bi plodovi života po jevanđelju bili neuporedivo bogatiji, što se i desilo", ispričao je Porfirije.

Sveti Sava je 1219. godine dobio autokefaliju, izabran je za poglavara i ustoličen je u Žiči, a uspostavio je 10 eparhija i, naglašava mitropolit, odmah se čitavim svojim bićem predao prosvećivanju naroda, koje se nije ticalo samo utvrđivanja jevanđelja.

"Ticalo se svih polja. Budući da smo do tada na svim poljima bili zaostali zbog ekonomske bede i nemaštine, Sveti Sava je prosvećivanjem sve pokrenuo sa mrtve tačke, polje kulture, nauke, privrede... Sve je to plod vizionarskog dela Svetoga Save, koji je uspeo da pokrene sve potencijale koji su postojali u srpskom narodu", navodi mitropolit Porfirije.

Kako je dodao, ono najvažnije što je Sveti Sava uspeo da uradi jeste to što je uspostavio jednu veru, jednu misao, jedan cilj, od koga se nije odustajalo.

Prema rečima mitropolita, i za nas danas veoma je važno da shvatimo da bez jedinstvenog cilja i bez jedinstvene vere, bez samosvesti i samoosećanja, bez pravog identiteta, teško da možemo ne samo napredovati, već nećemo moći da prevaziđemo ni najmanja iskušenja i teškoće.

"Jedinstvo je bio preduslov za sve što je uradio Sveti Sava", ističe mitropolit.

Obeležavanje jubileja je, kako je naveo mitropolit, prilika da se s jedne strane držimo Svetoga Save kao inspiracije i podstreka, ali isto tako i da procenimo sebe koliko smo na njegovom putu jer, kako dodaje, vreme u kojem je on živeo je veoma slično našem vremenu, odnosno i Sveti Sava se nalazio između istoka i zapada, gde su i jedni i drugi imali svoje interese.

Sveti Sava je gledao kako može na najbezbolniji način da učini najbolje za svoj narod, a da pritom nikoga ne ugrožava, kaže mitropolit i dodaje da je radio na tome da gradi najbolje moguće odnose sa svima i sa istoka i sa zapada.

"U tome je zaista i uspeo. I mi se danas nalazimo u sličnoj situaciji i ja duboko verujem da ako budemo nadahnjivani primerom Svetog Save, ako se ugledamo na njega, ako mu se budemo molili i imali njegovu isceliteljsku i molitvenu podršku i zaštitništvo pred Bogom, da ćemo i mi iznaći najbolji mogući put, ne samo da se očuvamo, nego i da budemo istinski kreativni i stvaralački nastrojeni u odnosu i na sebe i region i na čitav svet", naveo je mitropolit Porfirije.

Čitava ova godina u SPC-u je posvećena obeležavanju najvećeg događaja u istoriji Crkve, naveo je mitropolit dodajući da se može reći i da je taj događaj najveći i u istoriji našeg naroda, pa čak i državnosti.

Narednih dana Srpska pravoslavna crkva povodom tog jubileja organizuje centralnu proslavu u Srbiji, koja ima više manifestacija, a počeće 6. oktobra u manastiru Žiča svetom liturgijom.

Kako je naveo mitropolit, manastir Žiča je prirodno izabran jer je bio i sedište prvog arhiepiskopa srpskog - Svetoga Save.

Dan kasnije, 7. oktobra, obeležavanje će biti nastavljeno na Kosovu, u okviru kojeg će se posetiti manastiri Dečani i Pećka patrijaršija.

U Pećkoj patrijaršiji tim povodom biće služena sveta liturgija 8. oktobra, a kako je naveo mitropolit, obeležavanje će biti i u južnoj pokrajini, jer je Kosovo "kolevka našeg nacionalnog bića, naše državnosti, ali i našeg duhovnog identiteta".

Obeležavanje će se nastaviti u Beogradu, u Centru "Sava" gde će 8. oktobra biti organizovana velika svečana akademija uz, kako je naveo mitropolit, muzičko-dramski program pod nazivom "Zavet Svetoga Save".

"Na svečanoj akademiji ćemo pokušati da u pesmi, slici, drami, dočaramo te važne događaje vezane za dobijanje autokefalije i za sam život Svetog Save, ali i da pokušamo koliko je to moguće da damo neku paralelu između onoga vremena u kojem je živeo Sveti Sava i vremena u kojem smo mi", kaže mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Sledećeg dana, 9. oktobra biće prikazana izložba u Muzeju SPC u Patrijaršiji - "Kultura, duhovnost pod okriljem SPC", gde će biti izloženi umetničko-duhovno-kulturni predmeti iz velikog vremenskog raspona, od 13. do 20. veka, koji dolaze sa svih prostora na kojima su pravoslavni Srbi živeli, pre svega sa prostora početaka postojanja SPC.

Na izložbi će biti izložene rukopisne knjige, oko 135 rukopisnih knjiga iz bogatog fundusa koji postoji u riznicama SPC, kao i rukopisne knjige od 12. do 13. veka na pergamentu sa divnim, srebrnim, umetnički obrađenim okovima, pa nadalje.

Takođe, biće izložene i štampane knjige, zatim serija ikona iz različitih perioda, gde će moći da se vidi razvoj ikonopisa kroz istoriju Crkve, kao i tekstil, gde će osim Jefimijine pohvale, koja je urađena na svili zlatnim koncem izvezena, biti postavljene i tri vredne plaštanice, među kojima je i jedna Kralja Milutina.

Za sve manifestacije nije potreban nikakav poseban poziv, ulaz je otvoren, a mitropolit Porfirije poziva sve pravoslavne hrišćane, ali ne samo njih, već sve građane Srbije, bez obzira kako se osećaju i kome pripadaju da ih posete.

Mitropolit je podsetio da je prva manifestacija obeležavanja ovog jubileja održana upravo u zagrebačko-ljubljanskoj mitropoliji, u Mariboru, kao i da je od tada obeležavana u eparhijama u Srbiji, a i u regionu - Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Hrvatskoj.

Godišnjica autokefalnosti SPC se obeležavala i na drugim prostorima gde pravoslavni Srbi žive, gotovo na svim kontinentima - u Americi, Australiji, Novom Zelendu, u zapadnoj Evropi.

"Uvek i svugde ili bolje reći često na mnogim mestima postoje teškoće, ali tamo gde ima istinske vere, gde ima duboke svesti o tome ko je Sveti Sava i šta za nas znači, mislim da ne postoje nikakve prepreke koje mogu zaustaviti ne samo sećanje na Svetoga Savu i proslavu jubileja, nego uopšte život u svom identitetu i u svojoj duhovnosti", kazao je mitropolit Porfirije.

Prema njegovim rečima, i danas postoje teškoće na prostorima na kojima Srbi žive ali, dodaje, kako je stekao utisak da nam Sveti Sava poručuje da ne treba da budemo fokusirani, odnosno usredsređeni na teškoće, jer ako budemo posmatrali teškoće one će apsorbovati potencijale koje imamo u sebi i biće sve veće i veće.

"Treba, baš kao što je Sveti Sava činio, imati jasan cilj, znati šta hoćemo, znati šta je to što je dobro, šta je to vrlina, šta je to što je čestito i usredrediti se na to i sve svoje potencijale pokrenuti da ono što je dobro, što je Bogu milo, praktikovati i činiti i onda ćemo biti ispunjeni radošću, imaćemo duhovnu satisfakciju, osećanje lepote, a onda će i rezultati iza nas ostajati, koji će biti tragovi našega postojanja i stvaralaštva i odskočne daske za dalji uspon", poručio je mitropolit Porfirije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Autokefalnost SPC - temelj postojanja srpskog naroda

Izvor: RTS, 03.Okt.2019

Jedinstvo je bilo preduslov za sve što je uradio Sveti Sava, a to što je 1219. godine uspeo da izdejstvuje autokefalnost za Srpsku pravoslavnu crkvu predstavlja suštinsku prekretnicu, vododelnicu, novu stranicu postojanja srpskog naroda, istakao je mitropolit zagrebaćko-ljubljanski Porfirije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.