Sveti ILIJA GROMOVNIK, pazite da ne navučete gnev

Izvor: Mondo, 02.Avg.2019, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveti ILIJA GROMOVNIK, pazite da ne navučete gnev

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, veze prošlosti i budućnosti hrišćanske crkve i spasenja čoveka.

Sveti Ilija, veoma poštovan u pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti, prisutan je u Starom zavetu i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine sa strahopoštovanjem preuzelo hrišćanstvo, vezujući ga za nastanak nove vere i za novi Hristov dolazak.

Prema predanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Sveti Ilija je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama.

Sveti Ilija je prisutan i u viziji svetog Jovana Bogoslova u kojoj se njegova uloga vezuje za budućnost hrišćanske crkve i drugi dolazak na zemlju Hrista - novo preobraženje kome se nada i u koji veruje hrišćanski svet.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ plamenim kočijama uzneo na nebo pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

Poznata je i scena sa Svetim Ilijom u pećini, u koju se sklonio od oholog cara Ahava, i gde mu gavran donosi hranu.

Predanje kaže da je Ilija Tesvićanin rođen u gradu Tesvitu u Izrailju u 9. veku pre Hrista (816. godine) i da je mladost proveo u dubokom razmišljanju i molitvi, često sam u pustinji.

Kada se Ilija rodio, njegov otac Sabah je video oko njega anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, što je bilo znamenje njegovog plamenog karatkera i sile ognjene.

Sveti Ilija bio je žrtva progona cara Ahava koji je pod uticajem svoje žene Jezavelje napustio Mojsijevu veru i "slavio tuđe bogove".

Čudo na Svetog Iliju: Proplakale ikone u manastiru

Prema predanju, prorok Ilija suprotstavio se caru i prebacio mu otpadništvo i prorokovao sušu i glad zbog slavljenja tuđih bogova.

NEMA VIŠE KUPANJA

Po bugarskom narodnom predanju, Ilija navodi duše umrlih Cigana da prave grad i njime potuku njive grešnika na zemlji. Po predanju, na Svetog Iliju pre podne je leto, a popodne jesen. Nakon ovog dana, prema običajima, više se ne kupa u rekama.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slavimo ILINDAN, jedan od najvećih hrišćanskih praznika: Evo šta NIKAKO ne bi trebalo da radite na ovaj dan! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2019

Srpska crkva i njeni vernici slave svetog Iliju Gromovnika, koji je ime dobio po staroslovenskom Bogu Perunu, bogu groma...Sveti Ilija se smatra jednim od najvećih proroka u hrišćanstvu. Mladost je proveo u bogomisliju i molitvama u pustinji. Zbog tačnog predskazivanja događaja bio je proganjan,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Ilija gromovnik neposlušne kažnjava sušom, gradom i munjama, a evo šta znači ako padne kiša

Izvor: B92, 02.Avg.2019

Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije Gromovnika. U selima širom zemlje se organizuju vašari, a reč je o jednom od najpoštovanijih svetitelja među Srbima...Sveti Ilija nebom putuje u kočijama iz kojih izbijaju munje. Kad zagrmi narod...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.