Zurof: Objavljivanje izveštaja o zločinima hrabar čin

Izvor: RTS, 11.Feb.2019, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zurof: Objavljivanje izveštaja o zločinima hrabar čin

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof pohvalio je finske vlasti zbog objavljivanja izveštaja u kom se navodi da su finski dobrovoljci, koji su služili u nacističkim "Es-es" jedinicama, činili zločine tokom Drugog svetskog rata, među kojima je i ubijanje Jevreja.
Efraim Zurof je pohvalio odlučnost Nacionalnog arhiva Finske da objavi rezultate istraživanja, iako je to za tu zemlju "bolno i neugodno".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Taj čin Zurof je nazvao "jedinstvenim primerom građanske hrabrosti".
Izveštaj od 248 strana napisan na engleskom jeziku objavljen je u petak. U njemu se navodi da je 1.408 finskih dobrovoljaca služilo u "Es-es pancer" diviziji "Viking" u periodu od 1941. do 1943. godine i da je većina tada imala između 17 i 20 godina, prenosi AP.
"Vrlo je verovatno da su oni (finski dobrovoljci) učestvovali u ubistvima Jevreja, drugih civila i ratnih zarobljenika kao deo nemačkih Es-es jedinica", rekao je generalni direktor Nacionalnog arhiva Jusi Norteva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ovo je jedinstven primer građanske hrabrosti"

Izvor: B92, 11.Feb.2019

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof pohvalio je Finsku zbog izveštaja u kom se navodi da su dobrovoljci činili zločine tokom Drugog svetskog rata...Ti vojnici su služili u nacističkim "Es-es" jedinicama i vršili su zločine i na Jevrejima...Zurof je pohvalio odlučnost Nacionalnog arhiva...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.