Znamo zašto je stradala statua Leopolda Drugog, ali zašto sada i Julija Cezara

Izvor: RTS, 16.Jun.2020, 06:06

Znamo zašto je stradala statua Leopolda Drugog, ali zašto sada i Julija Cezara

Građani u Flandriji začuđeni su nakon što je u tom delu Belgije vandalizovana statua Julija Cezara.
Ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda pokrenulo je proteste širom sveta, kojima se traži rasna jednakost. U Britaniji, Australiji, ali i Belgiji traži se i uklanjanje statua ličnosti koje se povezuju sa periodom kolonijalizma.

Međutim, u to se, bar dosad, nije uklapao Julije Cezar, čija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je statua bila na udaru proteklog vikenda u Zotegemu (Flandrija).
U noći subota na nedelju, na osnovi statue je ispisana reč "krapuul" (lopov), otkinuto je i koplje koje je Cezar držao.
Zbog ovog vandalizma pokrenuta je istraga, a iz uprave grada poručuju da će štetu platiti počinioci.
Pojedini mediji navode da bi odgvoor na ovo pitanje mogao da se traži u tome što je Rim bio izgrađen na ropstvu, a da će čovek koji je stajao iza toga sada platiti za svoje grehe. 
Rome was built on slavery and slave labor, and now the man behind it will finally pay for his sins. That could have been the logic of unknown vandals who defaced the statue of Julius Caesar in the capital of Belgium. 
Do sada je glavna žrtva bio Leopold Drugi. Neki demonstranati su svoj gnev usmerili na statuu belgijskog kralja, koja se nalazi na centralnom mestu u Briselu, u blizini kraljeve palate. Statua je polivena crvenom bojom kao simbolom prolivene krvi u bivšim kolonijama i ispisana antirasističkim sloganima.
Posebno je kontroverzan period od 1885. do 1908. kada je Leopold Drugi teritorijom Konga upravljao kao privatnim posedom, stičući ogromne prihode kroz proizvodnju slonovače i gume, tada retkih i traženih materijala.
Za taj period se vezuju svedočenja o užasnim zločnima, brutalnoj eksploataciji lokalnog stanovništva i milionima žrtava. Mnogi postupke kolonijalne uprave karakterišu kao i genocid, a Leopolda Drugog porede sa Hitlerom i Staljinom i njihovim nedelima nekoliko decenija kasnije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.