Železnjak: Izražavamo solidarnost i podršku našoj crnogorskoj braći i sestrama, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2019, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železnjak: Izražavamo solidarnost i podršku našoj crnogorskoj braći i sestrama, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju

U vezi sa usvajanjem Zakona o slobodi veroispovijesti i pravnom položaju verskih zajednica, sa ciljem oduzimanja većine crkvenih dobara, 15. juna u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja održava se Trojičindanski sabor, za zaštitu vere i božijih svetinja. Na kraju liturgije vernicima, crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i široj javnosti uputiće se poziv za odbranu vjere i svetinja, u duhu mira, ljubavi i uzajamnog poštovanja. S tim u vezi, član Odbora za međunarodne poslove Državne dume, Sergej Železnjak, izrazio je solidarnost i uputio podršku pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori.
„Mi u Rusiji duboko žalimo zbog povreda verskih i nacionalnih osećanja bratskog jednovernog naroda Crne Gore. Izražavamo solidarnost i podršku našoj crnogorskoj braći i sestrama, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju u odbrani pravoslavnih svetinja, borbi za veru i očuvanje tradicije“, rekao je Železnjak, prenose RIA Novosti. Takođe, istakao je da se zakon koji je u maju usvojila Vlada Crne Gore doživljava ne samo u crnogorskom društvu, već i u Rusiji i u mnogim zemljama sveta kao antihršćanski, anticrnogorski i amoralan.   „Podižući progon pravoslavlja na normu državne politike, pokušajima nasilnog oduzimanja crkvene imovine, crnogorski režim pred očima čitavog svijeta demonstrira svoju izopačenost, zlobu i duhovnu nezrelost. Kriminalnoj grupi Đukanovića i marginalnim ideolozima lažnog crnogorskog identiteta Mitropolija crnogorsko-primorska i opozicija jedine su prepreke za uspostavljanje totalitarne policijske diktature i sprovođenje politički montiranih represija nad neposlušnim, uz pomoć podmićenih pravosudnih organa“, ocijenio je. Osim toga, Železnjak je istakao da Crnu Goru i Rusiju spajaju duboke istorijske i duhovne veze. „Crnogorski mitropolit Sv. Petar Cetinjski je kanonizovan od strane Ruske Pravoslavne Crkve, a vjernici ga poštuju i u Rusiji. Vladika Vasilije Petrović Njegoš je sahranjen u manastiru Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu. Mitropolija crnogorsko-primorska brižno čuva duhovnost, naciju i crnogorski identitet, u čijoj osnovi se nalazi srpska pravoslavna tradicija, obogaćena kulturno-istorijskim nasljeđem Crne Gore. Progon koji se sada sprovodi ujedno predstavlja i bezumno nasilje nad istorijskim pamćenjem i skrnavljenje nasljeđa bratskih odnosa Rusije i Crne Gore“, zaključio je Železnjak.  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.