Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Sep.2018, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog zida koji Izrael gradi duž severne granice rastu tenzije s Libanom

Veliki zid koji Izrael gradi duž svoje severne granice, tvrdeći da je neophodan za zaštitu civila od napada libanskog ekstremističkog Hezbolaha, doveo je do tenzija te zemlje s Libanom koji strahuje da će barijera zahvatiti i njegovu teritoriju.

Izraelska vojska tvrdi da se ceo zid gradi na teritoriji Izraela, a mirovnjaci UN u toj oblasti slažu se s tim, navodi Asošiejted pres.

Međutim, proiranski šiitski Hezbolah nikada nije u potpunosti prihvatio postojeću >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << granicu, a neimenovani visoki vojni zvaničnik Izraela navodi da obaveštajna služba te zemlje pažljivo nadgleda tu grupu.

Liban i Izrael su tehnički još uvek u ratu.

Izraelska vojska je ove nedelje organizovala veliku vežbu na severu zemlje, simulirajući budući sukob s Hezbolahom protiv kog je mesec dana ratovala u leto 2006. godine.

Izraelci strahuju da bi neprijateljstvo moglo ponovo da izbije, dok se stišava građanski rat u susednoj Siriji u kojem se gerilci Hezbolaha bore na strani snaga sirijskog predsednika Bašara Al Asada.

Neimenovani komandant izraelske vojske izjavio je danas da Hezbolah jača u Libanu poslednjih godina i da utiče na libansku vojsku.

On je najavio da u slučaju novog vojnog sukoba Izrael neće praviti razliku između Hezbolaha i snaga libanske vlade, preneli su izraelski mediji.

"Razlika koju smo pravili između Hezbolaha i Libana u Drugom libanskom ratu bila je greška. U sledećem ratu nećemo praviti tu razliku. Gađaćemo Liban i svaku infrastrukturu koja bude doprinosila borbi", rekao je neimenovani oficir.

On je dodao da izraelska vojska ipak ne veruje da je Hezbolah zainteresovan za novi sukob.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Izrael diže zid, tenzije rastu: "U sledećem ratu..." FOTO

Izvor: B92, 06.Sep.2018

Veliki zid koji Izrael gradi duž svoje severne granice doveo je do tenzija te zemlje s Libanom koji strahuje da će barijera zahvatiti i njegovu teritoriju...Izrael tvrdi da je zid neophodan za zaštitu civila od napada libanskog ekstremističkog Hezbolaha...Izraelska vojska tvrdi da se ceo zid gradi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.