Zatvoren pružni prolaz sa Srbijom, slede kontejneri sa bodljikavom žicom

Izvor: Radio 021, 14.Sep.2015, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvoren pružni prolaz sa Srbijom, slede kontejneri sa bodljikavom žicom

Mađarska policija zatvorila je danas pružni prolaz na srpsko-mađarskoj granici, koji su izbeglice najčešće koristile za prelazak u tu zemlju.

Rojters javlja da se na pruzi nagomilava policija na konjima, a taj prostor nadleću helikopteri. Pripadnici mađarske vojske su još jutros raspoređeni na tom potezu. Na pružni prolaz je postavljena bodljikava žica.

Uprkos bodljikavoj žici i zidu, koji je Mađarska izgradila na granici prema Srbiji dugoj više od 170 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kilometara, izbeglice su prelazile u tu zemlju u blizini sela Reske. Inače, mađarska policija namerava da od ponoći granični pužni prolaz, na relaciji Horgoš - Segedin, koji su izbeglice masovno koristile za ilegalan prelazak srpsko-mađarske granice, zaštiti kontejnerima potpuno obmotanim bodljikavom žicom. Kontejneri bi trebalo da budu postavljeni u ponoć, a mogli bi da budu sklonjeni da bi propustili voz, prenosi AP.

Agencija podseća da su poslednjih meseci ljudi koji iz Srbije ulaze u Mađarsku, prelazili preko granice prugom u blizini sela Reskea, uprkos bodljikavoj žici sa obe njene strane. Policija poručuje izbeglicama da krenu kroz njive do najbližeg zvaničnog graničnog prelaza, udaljenog oko dva kilometara ka severu, javlja AP. Agencija dodaje da je na pružnom prelazu zaustavljeno više stotina izbeglica, dok je policija postavljala bodljikavu žicu.

Izveštač agencije AFP, javio je i da se kod sada zatvorenog prelaza nalazi grupa nekoliko desetina izbeglica, među kojima ima i žena i male dece.

U Mađarskoj će od ponoći stupiti na snagu paket amandmana kojima se poostravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji, usvojen u parlamentu 4. septembra. Dan uoči najavljene primene pooštrenih mera na mađarsko-srpskoj granici, kod mesta Reskea, raspoređeno je jutros pet kamiona vojnika i oklopnih vozila Hamer, javila je državna televizija M1.

Takođe za sutra, najavljena je sednica vlade Viktora Orbana na kojoj će se raspravljati o mogućnosti proglašenja vanredne situacije, preneo je radio Slobodna Evropa. Novine koje nove mere podrazumevaju su i učešće vojske u kontroli granice, krivično gonjenje onih koji su je ilegalno prešli, kao i ubrzani procesi razmatranja zahteva za azil.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

"Bodljikavi kontejner" zatvara put izbeglicama

Izvor: B92, 14.Sep.2015

Mađarska policija zatvorila je pružni prolaz na srpsko-mađarskoj granici, koji su izbeglice najčešće koristile za prelazak u tu zemlju...Bodljikava žica na vagonima, blokada pruge, tačaka prelaza. Mađarska policija namerava da od ponoći granični pružni prolaz, na relaciji Horgoš - Segedin,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.