Žaljenje, razočarenje i strepnja svetskih lidera zbog otkazivanja sastanka Tramp- Džong Un

Izvor: BKTV News, 24.Maj.2018, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žaljenje, razočarenje i strepnja svetskih lidera zbog otkazivanja sastanka Tramp- Džong Un

Visoki svetski zvaničnici hitno su se oglasili povodom odluke američkog predsednika da otkaže sastanak sa svernokorejskim liderom.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in izrazio je danas duboko žaljenje zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da otkaže najavljeni sastanak sa severnokorejskim liderom Kim Džon-unom i poručio da to ne treba da odloži denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

FOTO: Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

"Potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << sam zbunjen i veoma žalim što samit Severne Koreje i SAD neće biti održan 12. juna kada je planiran", rekao je Mun na sastanku sa najvišim bezbednosnim zvaničnicima, javila je agencija Jonhap pozivajući se na saopštenje Plave kuće, a prenosi Rojters.

Jonhap navodi da je Mun pozvao Trampa i Kima da stupe u direktne razgovore i rekao da denuklearizacija Korejskog poluostrva ne treba da bude odlagana zbog odluke o otkazivanju samita.

Britanija razočarana zbog otkazivanja sastanka Tramp-Kim

Velika Britanija je razočarana zbog otkazivanja sastanka američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, izjavila je portparolka premijerke Tereze Mej.

FOTO: Tanjug/AP/Boris Grdanoski

"Razočarani smo što do sastanka neće doći kao što je planirano. Treba da vidimo sporazum koji može da dovede do potpuno proverljive i nepovratne denuklearizacije Korejskog poluostrva", navela je portparolka britanske vlade novinarima, prenosi Rojters.

Ona je dodala da će London nastaviti da radi sa svojim partnerima do okončanja denuklearizacije.

Pompeo: Nadam se nastavku pregovora, odluka na Kimu

Američki državni sekretar Majkl Pompeo rekao je danas da se nada da će Pjongjang i Vašington moći da nastave pregovore o okončanju nuklearnog programa Severne Koreje, ali je istakao da je konačna odluka o tome - na severnokorejskom lideru Kim Džong-unu.

Pompeo je to rekao u obraćanju Komitetu Senata, u prvom komentaru ubrzo nakon što je američki predsednik Donald Tramp otkazao istorijski samit sa Kimom, koji je bio predviđen za 12. jun u Singapuru, prenosi Rojters.

Državni sekretar SAD je Trampovo pismo Kimu pročitao naglas na početku obraćanja Komitetu, rekavši da je to razočaravajući razvoj događaja "mada ne i iznenađujući".

Pompeo je naveo i da je Tramp odluku o otkazivanju samita doneo nakon sastanaka u sredu na kojima je zaključio da samit ne bi bio uspešan.

U tim razgovorima, rekao je Pompeo, bilo je reči i o tome kako bi administracija SAD postupila u pogledu Severne Koreje.

SAD će zadržati na snazi sankcije protiv Pjongjanga, rekao je Pompeo, dodavši da je "na neki način, situacija normalna".

Takođe je naveo da Pjongjang proteklih dana nije odgovarao na zahteve Trampove administracije da u Singapur pošalje logističke timove uoči samita.

"Nismo mogli da sprovedemo pripreme između naša dva tima koje bi bile neophodne da bismo imali uspešan samit", rekao je on.

FOTO: Tanjug/AP/Evan Vucci<

Pompeo je napomenuo da ne smatra da je otkazivanje samita znak da je Kim "slab lider", zaključivši da je, zapravo, "Kim pokazao ogromnu sposobnost da vodi svoju zemlju i svoj tim".

Tramp je ranije danas otkazao samit sa Kimom zbog, kako je saopštila Bela kuća, "ogromnog besa i otvorenog neprijateljskog stava u Kimovom nedavnom saopštenju".

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.