Zaharova uporedila moguću kupovinu Grenlanda od strane SAD-a sa prisajedinjenjem Krima Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 22.Avg.2019, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaharova uporedila moguću kupovinu Grenlanda od strane SAD-a sa prisajedinjenjem Krima Rusiji

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napravila je paralelu između moguće američke kupovine Grenlanda od Danske i prisajedinjenja Krima Rusiji. Prema njenim rečima, poštovanje prava na samoopredelenje u oba slučaja nailazi na različitu reakciju zapadnih država. Zaharova je posebno navela stav kraljevske porodice Danske da stanovnici ostrva treba da odluče o sudbini ostrva. „Ispada da u ideologiji i političkim sklonostima, što se tiče geopolitike, imamo puno toga zajedničkog s Danskom“, rekla je ona u emisiji „60 minuta“ na TV kanalu "Rusija 1". "Ne mogu da shvatim zašto se 2014. godine ovaj koncept činio pogrešnim zapadnim zemljama?", zapitala se ona.
Ona je naglasila da je Ruska Federacija iskoristila pravo stanovnika Krima da odlučuju o pitanju njihove teritorije, ali da je reakcija Zapada bila u suštini drugačija. "Stvarno smo učinili sve na civilizovan način. Radilo se o rezultatima, rezultatima referenduma na Krimu. Prava ljudi su bila kršena decenijama, a rezultati su prihvaćeni i ovi rezultati su takođe potvrđeni tokom sledećih predsedničkih izbora i drugih izbora, koji su se tamo održali", dodala je Zaharova. Kremlj je planove američkog predsednika o ostrvu nazvao "međunarodnim šopingom". Portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov takođe je rekao da Moskva ne namerava da se meša u odnose Vašingtona i Kopenhagena. U nedelju je američki predsednik Donald Tramp potvrdio da su Sjedinjene Američke Države zainteresovane za kupovinu Grenlanda. Danski premijer Mete Frederiksen i predstavnici Grenlanda odbacili su ideju da razgovaraju o prodaji ostrva. Tramp je potom saopštio da je odložio planiranu posetu Danskoj i prijem kod kraljice Margrete II zbog nedostatka volje za pregovore o kupovini Grenlanda. Ova odluka izazvala je negativnu reakciju kod danskih političara. Grenland je teritorija unutar Kraljevine Danske i od 2009. godine ima prava široke autonomije. Uprkos visokom nivou samouprave, pitanja spoljne politike i bezbednosti ostrva ostaju u nadležnosti Kopenhagena. Krim je ponovo postao ruska regija kao rezultat referenduma nakon puča u Ukrajini 2014. godine. Više od 95 odsto stanovnika poluostrva glasalo je za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, pitanje Krima je „potpuno zatvoreno“.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.