Zaharijeva: Zapadni Balkan prva tema sastanka šefova diplomatije EU u Sofiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Feb.2018, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaharijeva: Zapadni Balkan prva tema sastanka šefova diplomatije EU u Sofiji

Evropska budućnost Zapadnog Balkana biće prva tema današnjeg sastanka ministara spoljni poslova Evropske unije u Sofiji, najavile su visoka predstavnica EU Federika Mogerini i Ekaterina Zaharijeva, šefica diplomatije Bugarske koja predsedava EU.

"Prva tačka programa je Zapadni Balkan koji je najviši prioritet za bugarskog predsedavanja, ali i za sve institucije EU", rekla je Mogerini uoči sastanka.

Mogerini je rekla da će sastanak u Sofiji biti prva prilika >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da ministri spoljnih poslova članica EU razgovaraju o Strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan koja je objavljena prošle nedelje.

"Razmotrićemo kako da radimo da ojačamo EU perspektive regiona ali i počećemo da radimo na pripremi samita koji će biti ovde", rekla je šefica evropske diplomatije.

Mogerini je rekla da će sutra u Sofiji biti i predstavnici zemalja kandidata za članstvo u EU s kojima će se razgovarati i o jednoj od glavnih inicijativa Strategije - rad na bezbednosti i odbrani koji su važne za saradnju.

Zaharijeva je uoči sastanka rekla da će razgovori početi temom Zapadnog Balkana, što je jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja Unijom.

"U kontekstu strategije Evrpske komisije koja je objavljena 6. februara razgovaraćemo o mogućnostima da razmenimo mišljenja i podvući trasu za budućnos naših prijatelj sa Zapadnog Balkana", rekla je bugarska ministarka.

Ona je rekla da Strategija Komisije po mišljenju Bugarske predstavlja odličnu priliku za zemlje Zapadnog Balkana i dodala da je demokratski i napredan Zapadni Balkan važan i za Evropsku uniju.

"Mi smo direktni susedi s dve zemlje sa Zapadnog Balkana. Delimo dobra i loša sećanja iz prošlosti i mislimo da imamo zajedničku budućnosti u EU kada budu spremni", rekla je ona.

Zaharijeva i Mogerini su rekle da će se na sastanku u Sofiji razgovarati o Siriji i Severnoj Koreji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Zaharijeva: Zapadni Balkan - prva tema sastanka EU u Sofiji

Izvor: N1 televizija, 15.Feb.2018

Evropska budućnost Zapadnog Balkana biće prva tema sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije u Sofiji, rekla je Ekaterina Zaharijeva, šefica diplomatije Bugarske, koja predsedava EU...Zaharijeva je uoči sastanka rekla da će razgovori početi temom Zapadnog Balkana, što je jedan od prioriteta...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.