Zaharčenko poginuo u eksploziji, vanredno stanje u Donjecku

Izvor: RTS, 31.Avg.2018, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaharčenko poginuo u eksploziji, vanredno stanje u Donjecku

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko poginuo je u eksploziji u Donjecku, preneo je Tas pozivajući se na izvor iz administracije DNR. U gradu proglašeno vanredno stanje. Moskva optužuje Kijev.
Bomba u čijoj je eksploziji ubijen lider samoproglašene DNR je, kako navodi lokalna policija, bila postavljena u vozilu parkiranom ispred restorana u koem se nalazio Zaharčenko, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je preminuo na putu za bolnicu.

"Bila je to eksplozija. Postavljanje eksplozivne naprave pažljivo je planirano. Zaharčenko je ubijen", rekao je novinarima u Donjecku predstavnik policije. Eksplozivna naprava je, kako navodi lokalna policija, bila postavljena u vozilu parkiranom ispred restorana.
Ruska agencija Tas javila je da je u napadu ranjen i Zaharčenkov bliski saradnik i ministar finansija Aleksandar Timofejev. 
Portparol DNR je rekao da je Zaharčenko poginuo u terorističkom činu.
Svi izlazi iz Donjecka su blokirani odmah posle ubistva Zaharčenka, a nedugo zatim proglašeno je i vanredno stanje. U toku je i vanredna sednica Saveta ministara DNR.
Lokalna policija je, odmah posle eksplozije, privela nekoliko osoba koje su se zatekle u blizini mesta eksplozije, dok je u toku potraga za još nekoliko ljudi za koje se sumnja da bi mogli imati veze sa ubistvom Aleksandra Zaharčenka. 
Moskva je odmah osudila ubistvo Zaharčenka, ističući da to može da utiče na mirovni proces u Ukrajini.
Predsednik Rusije Vladimir Putin osudio je ubistvo Aleksandra Zaharčenka, navodeći da počinioci ovog "nedela žele da destabilizuju situaciju".
"Ubistvo Aleksandra Zaharčenka je još jedan dokaz da oni koji su izabrali put terora, nasilja i zastrašivanja ne žele da pronađu mirno rešenje konflikta i ne žele stvarni dijalog", navodi se u telegramu koji je u Donjeck uputio ruski predsednik.

"Smrt lidera DNR mogla bi da ima negativan uticaj na implementaciju sporazuma iz Minska", naveo je Konstantin Kosačev, predsednik Komiteta za međunarodne odnose Saveta Ruske Federacije.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da postoje razlozi da se veruje da je Zaharčenkovo ubistvo orkestrirano od Kijeva, prenosi RT. Ukrajinska služba bezbednosti negirala je umešanost u slučaj.  
Zaharčenko je bio na čelu samoproglašene Donjecke Narodne Republike od novembra 2014. godine, kada je počela kriza u Ukrajini. Veruje se da je preživeo nekoliko pokušaja ubistva. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike poginuo u Donjecku

Izvor: Blic, 31.Avg.2018

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko poginuo je danas u eksploziji u Donjecku, preneo je TASS pozivajući se na izvor iz administracije DNR.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.