Zaev nudi amnestiju u zamenu za glasove?

Izvor: Deutsche Welle, 15.Okt.2018, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev nudi amnestiju u zamenu za glasove?

Makedonsko Sobranje je počelo sednicu na kojoj bi vladajuća većina da otpočne ustavne promene po dogovoru sa zvaničnom Atinom. Premijer Zoran Zaev je na početku govorio o potrebi za „pomirenjem“.

Sednica koja je počela u ponedeljak prepodne teoretski bi mogla da traje deset dana, ali će verovatno biti kraća. Odbor za ustavna pitanja Sobranja je sa deset glasova za i sedam protiv odobrio da se održi sednica na kojoj bi eventualno počeo proces na čijem bi kraju Prespenski >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << dogovor bio pretočen u Ustav Makedonije te bi se zemlja onda zvala Republika Severna Makedonija.

No vladajućim Socijaldemokratama premijera Zorana Zaeva i njihovim koalicionim partnerima iz redova Albanaca nedostaje devet glasova za neophodnu dvotrećinsku većinu. Ako na kraju sednice ne bude dogovora, parlament će verovatno biti raspušten, a Makedonci ponovo pozvani na birališta.

Opozicija i dalje tvrda

Iz konzervativne VMRO-DPMNE se nezvanično čuje da će se sačekati potezi vlasti, no sve to uz podsećanje da su „građani rekli svoje“ na referendumu krajem septembra. Tada je doduše preko 90 odsto izašlih na glasanje podržalo kompromis sa Grčkom, ali je izlaznost ostala daleko ispod potrebnih 50 odsto.

„Od Zaeva ne može da se očekuje ništa drugo od podrške za kriminal i rasprodaju nacionalnih i državnih interesa u zamenu za bekstva od prava i pravde. Krajnje je vreme da ova vlast ode. Republika Makedonija je pobedila na referendumu“, poručuju oštro iz VMRO.

Zaev je pak istrajan u tome da rezultat referenduma tumači kao podršku svojoj politici u čemu ima jaku potporu sa Zapada. „EU u celosti podržava dogovor Makedonije i Grčke kao jedinstvenu priliku za pomirenje u Jugoistočnoj Evropi, kakva se neće pružiti ponovo u skorije vreme“, rekla je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Zaev o „pomirenju“

Na početku sednice Sobranja u ponedeljak je Zaev pred poslanicima rekao da je ovo „jedinstvena prilika za jedinstvo u Makedoniji, da oprostimo jedni drugima i da se pomirimo“. On je posebno pomenuo da je spreman da „oprosti“ dešavanja 27. aprila prošle godine – kada je rulja puštena u makedonski parlament, a Zaev i još neki poslanici – tada još u opoziciji – ga napustili krvave glave.

27. april 2017.

Premijer je pazio da ne upotrebi reč „amnestija“, ali se pretpostavlja da bi neke uši u redovima VMRO mogle da se načulje ako im se u izgled stavi brisanje odgovornosti za incidente. Ovo je možda poslednji pokušaj Zaeva da u opoziciji iznađe potrebne glasove i izbegne vanredne izbore. On je ranije više puta kategorično tvrdio da neće biti amnestije za krivična dela.

Inače deo poslanika VMRO koji je bio naklonjeniji dogovoru sa Grčkom koji otvara brz put u NATO i kakvu-takvu evropsku perspektivu poslednjih dana se žali na pritiske i ucene iz sopstvenih redova. Ministarstvo unutrašnjih poslova proverava ove navode.

nr/em/kb

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.