Zaev: Nadam se skorom rešenju za spor sa Atinom oko imena

Izvor: Blic, 14.Nov.2017, 00:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev: Nadam se skorom rešenju za spor sa Atinom oko imena

Makedonski premijer Zoran Zaev izrazio je danas nadu da će Skoplje i Atina uskoro doći do rešenja za višedecenijski spor u vezi sa imenom bivše jugoslovenske republike.

Zaev je, nakon sastanka sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom u Ljubljani, najavio da je za 20. i 21. novembar predviđen prvi sastanak sa posrednikom UN Metjuom Nimecom, prenosi Rojters uz napomenu da će to biti prvi sastanak s posrednikom UN otkako je Zaev u junu došao na čelo vlade.

"Nadam se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da ćemo pre naći rešenje, nego što ćemo ga odložiti", istakao je Zaev.

Atina tvrdi da upotreba naziva Makedonija podrazumeva polaganje prava na teritoriju severnog regiona Grčke koji se isto tako zove i blokira napore Skoplja da se pridruži NATO-u i EU, a taj spor traje skoro 26 godina bez jasnog napretka.

Makedonski premijer je danas izrazio i očekivanje da će Skoplje iduće godine početi pregovore o pristupanju EU.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.