Za korak bliža izručenju: Direktorka Huaveja ostala bez ključnog argumenta

Izvor: RTS, 27.Maj.2020, 20:56

Za korak bliža izručenju: Direktorka "Huaveja" ostala bez ključnog argumenta

Finansijska direktorka i potpredsednica kompanije "Huavej" Meng Vanžou ostala je danas bez ključnog aspekta svoje odbrane i za korak je bliža izručenju Sjedinjenim Državama.
Meng Vanžou, koja je državljanka NR Kine, privedena je 2018. godine u Kanadi na zahtev SAD, zbog optužbi za prevaru i kršenje američkih sankcija protiv Irana. Sjedinjene Države traže i izručenje Mengove.

Njeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << advokati su navodili da nema osnova za ovaj slučaj, jer pomenuti prestupi ne predstavljaju zločin u Kanadi. Međutim, sudija Heder Holms se nije složila sa braniocem.
"Pristup gospođe Meng bi ozbiljno ograničio sposobnost Kanade da ispuni svoje međunarodne obaveze kada je reč o izručenju u slučaju prevare i drugih ekonomskih krivičnih dela", navela je sudija.
Nakon ove odluke otvoren je put za drugu fazu u procesu izručenja, a saslušanje u tom procesu bi trebalo da se održi u junu. Tada će biti utvrđeno da li su kanadski zvaničnici poštovali zakon prilikom hapšenja Mengove. 
Završni argumenti biće izneti krajem septembra i početkom oktobra.
Meng Vanžou nije komentarisala ovu odluku suda. Ona i dalje tvrdi da je nevina. Oglasio se, međutim, "Huavej". Kompanija je poručila da je razočarana ovakvom odlukom suda, ali i da će kanadski pravosudni sistem na kraju osloboditi Mengovu.
Pravni tim "Huaveja" je u januaru izneo argument da, budući da sankcije protiv Irana nisu bile na snazi i u Kanadi, postupci Mengove nisu zločin u toj zemlji.
Tužilaštvo je, s druge strane, navelo da je laganje samo po sebi prevara, bez obzira na postojanje sankcija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kanada o izručenju direktorke Huaveja Meng Vanžu: Postupak se nastavlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2020, 09:30

Vrhovni sud Britanske Kolumbije objavio je konačnu odluku u slučaju izručenja Meng Vanžou, generalnog direktora Huavej kompanije, presudivši da postupak ekstradicije protiv nje treba da se nastavi...Prema toj presudi, slučaj ispunjava standard "dvostrukog kriminala", pa će saslušanje o izručenju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.