Vučić: Mir najvažniji ali znamo i oružjem da branimo slobodu

Izvor: N1 televizija, 01.Nov.2018, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Mir najvažniji ali znamo i oružjem da branimo slobodu

Predsednik Alesksandar Vučić izjavio je da Srbija nema važniju potrebu od mira i dobrosusedskih odnosa, ali da "moli druge da to ne razumeju kao slabost", zato što je Srbija znala kako se oružjem brani sloboda i tokom Prvog svetskog rata, što će ponovo "saznati drugi ugrozi li je neko".

On je na svečanoj akademiji povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata u Centru "Sava" podesetio da je na današnji dan 1918, okončana trogodišnja okupacija Srbije, kada je srpska >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << vojska za samo 46 dana prešla 500 kilometara od Solunskog fronta do Beograda, u kom je zatekla "sve simbole identitata Srbije granatirane ili zapaljene".

"Doći do Beograda značilo je doći do slobode, vratiti se slobodi. Prema podacima Konferencije mira 1919. godine, Srbija je izgubila 28 odsto celokupnog stanovništva. Kada bismo svakom od naših poginulih predaka održali samo jedan minut ćutanja, ćutali bismo 866 dana, gubici koji su procentualno najviši u istoriji ratovanja", kazao je Vučić.

On je ocenio da je zbog svoje žrtve, Srbija stekla velike prijatelje i saveznike širom sveta poput Arčibalda Rajsa, grčkog političara Elefteriosa Venzileosa, koji je uprkos protivljenju svog kralja omogućio da se vojska Srbije evakuiše na Krf, ili tadašnjeg predsednika SAD Vudroua Vilsona, koji je pre oslobođenja Beograda za Njujork Tajms dao intervju pod naslovom "Slavimo Kosovo kao dan časti".

"Danas, 100 godina nakon velike i predivne pobede, patnje i stradanja, stoji uspravna i ponosna Srbija. Suočeni smo sa nedaćama, ali se rukovodimo svojom borbom da Srbija ostane slobodna i vojno neutralna", rekao je Vučić.

On je dodao i da niko za sobom nije "ostavio toliki dug kao ta vojska seljaka, onih koji su kod kuće ostavili plugove i kose, i koji su otišli u istoriju", a da je Srbija danas dokaz "da li je sve to vredelo".

"Sada je naš red da pokažemo da (ta žrtva) jeste vredela. Sve ostalo bi obemislilo naš rad, sve ostalo bi bilo skrnavljenje uspomena na njih. Srbija napokon upoznaje svoje mane i svoje vrline, uvećavamo svoje blagostanje, uvažavajući druge i poštujući sebe. Beograd ćemo učiniti lepšim i bogatijim, kao i ostalu Srbiju", rekao je Vučić.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.