Voda u nuklearki Fukušima još uvek radioaktivna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2018, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda u nuklearki Fukušima još uvek radioaktivna

U havarisanoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima još uvek se nalazi veća količina radioaktivne vode, saopštili su japanski zvaničnici danas.

Ta voda još nije dovoljna pročišćena i potrebno je dodatno tretiranje da bi mogla da bude ispuštena u okean.

Tretiranje vode moglo bi da ukloni sve radioaktivne čestice osim tritijuma koji je, kako tvrde eksperti, bezbedan u malim količinama, navela je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Tokijska kompanija za električnu energiju (TEPCO).

Istraživanja su utvrdila da voda još uvek sadrži druge elemente. Više od 80 odsto od 900.000 tona vode u postrojenju, uskladištene u kontejnerima, sadrži radioaktivnost čiji nivo prevazilazi dozvoljene granice.

Kompanija je navela da će nastaviti sa daljim tretiranjem vode kako ne bi bilo štete po okolinu, prenosi AP. Stručnjaci još uvek raspravljaju o tome šta da urade sa vodom zato što se ribari i žitelji protive njenom ispuštanju u okean.

Usled snažnog zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan u martu 2011. godine, teško je oštećena nuklearna elektrana Fukušima  kada je došlo do otapanja jezgra reaktora i curenja radioaktivnog materijala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Voda u nuklearki Fukušima i posle sedam godina od katastrofe radioaktivna

Izvor: BKTV News, 29.Sep.2018, 01:18

U havarisanoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima još uvek se nalazi veća količina radioaktivne vode, saopštili su japanski zvaničnici danas...Ta voda još nije dovoljna pročišćena i potrebno je dodatno tretiranje da bi mogla da bude ispuštena u okean...Tretiranje vode moglo bi da ukloni...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.