Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Okt.2020, 15:06

Vlada Izraela odobrila sporazum o normalizaciji odnosa sa Bahreinom

Vlada Izraela je danas odobrila sporazum o normalizaciji odnosa s arapskom zemljom Zaliva Bahreinom nedelju dana pošto su dve zemlje pristale da uspostave zvanične diplomatske odnose.

Potrebno je da sada sporazum ratifikuje izraelski parlament, Kneset, sa 120 poslanika, a datum glasanja još nije određen.

Kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua saopštio je da su ministri u vladi odobrili "pripreme za miroljubive, diplomatske i prijateljske odnose između države >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Izrael i Kraljevine Bahrein".

Današnje glasanje je bilo formalnost pošto su se dve zemlje saglasile da uspostave diplomaske odnose posle potpsivanja sporazuma o normalizaciji, postignutog pod posredstvom SAD, 15. septembra u Beloj kući.

Izrael i Bahrein su dugo tajno sarađivali u oblasti bezbednosti i delili zajedničku zabrinutost zbog poteza regionalnog rivala Irana.

Ujedinjeni Arapski Emirati koji su istog dana potpisali sporazum s Izraelom i Bahrein su sada treća i četvrta arapska zemlja koje upostavljaju diplomatske odnose s Izraelom.

Egipat je potpisao mirovni sporazum s Izraelom 1979, a Jordan 1994. godine.

SAD su objavile da Sudan takođe preduzima korake da započne normalizaciju odnosa s Izraelom.

Netanjahu je danas najavio da izraelska delegacija putuje u Bahrein da "diskutuje o saradnji u mnogim oblastima".

Palestinci su kritikovali te sporazume, označivši ih izdajom konsenzusa u arapskom svetu da će se veze s Izraelom uspostaviti samo posle osnivanja nezavisne palestinske države.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.